Позитивни изказвания на Федералния резерв задържаха Уолстрийт нагоре

764
Позитивни изказвания на Федералния резерв задържаха Уолстрийт нагоре

Apple успяха да се извинят подобаващо на Nasdaq Composite, че в продължение на дни задържаха бенчмарк показателя в негативна територия, като в сряда спомогнаха на индекса да отбележи най-силното си повишение за 2012 г.

Акциите на технологичния гигант скочиха с рекордните от ноември 2008 г. 8.78% до $610, след като той с лекота опроверга страховете на Уолстрийт, че е твърде мащабен, за да постигне солиден ръст. Нетните печалби за второто фискално тримесечие нараснаха почти двойно до $11.6 млрд., или $12.30 на акция, а приходите скачат с 59% до $39.2 млрд. Силният резултат се дължеше на убедителната експанзия на китайския пазар, където бяха реализирани 20% от продадените 35.1 млн. iPhone. Със скока на котировките си в сряда, Apple добавиха близо $50 млрд. към пазарната си капитализация – или сума, равняваща се на стойността на Hewlett-Packard, например.

Уолстрийт реагира позитивно и на изявленията на Федералния резерви, чиито тон бе по-оптимистичен. Финансовите регулатори заявиха, че очакват икономическият ръст постепенно да се ускори, но предупредиха, че остават нащрек и са готови да се задействат при първите признаци за забавяне на възстановяването. Отделно, Бен Бернанке отново подчерта, че лихвените равнища ще останат рекордно ниски до края на 2014 г.

Всички 10 индустрии, включени в S&P 500 отбелязаха напредък, водени, разбира се, от технологиите, вдъхновени от Apple. Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, също се възползваха от оптимизма на Уолстрийт, като Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с 1.6%.

Акциите на Boeing поскъпнаха с 5.3% до $77.08. През изминалото тримесечие, авиопроизводителят е продал 137 самолета, в сравнение със 131 за конкурентите им Airbus SAS. За четирите години до 2014 г., Boeing ще вдигнат продукцията си с над 60%, за да отговорят на желанията на клиентите си, търсещи горивно ефективни машини.

Здравният застраховател Aflac Inc. скочи със 7.8% до $45.26 след като печалбите за първото тримесечие се набъбнаха почти двойно, а доходността на инвестициите им се подобрява.

Coca-Cola Co. напредна с 1.1% до $74.93 след като гласува да предложи сплит на акциите в съотношение 2:1, за да ги направи по-достъпни за малките инвеститори.

Exxon Mobil Corp. се колебаеха между печалба и загуба, за да завършат деня с 0.6% нагоре. Петролният гигант обяви, че ще повиши тримесеченият си дивидент от 47 на 57 цента на акция.

Caterpillar бяха най-слабо представилият се от сините чипове, като се сринаха с 4.6% до $103.44. Производителят на строителна и минна техника се оплака от разочароващи продажби на развиващите се пазари, след като през 2011 г. именно Латинска Америка и азиатско-тихоокеанският регион спомогнаха за компенсиране на по-слабото търсене на развитите пазари.

В сряда, Dow Jones Industrial Average, който не включва акциите на Apple, отбеляза най-малкото повишение за деня, добавяйки 89.16 пункта към стойността си, или 0.69%, до 13,090.72. Standard Poor's 500 успя да нарасне с 18.72 пункта, или 1.36%, до 1,390.69, а технологично ориентираният Nasdaq Composite скочи с 68.03 пункта, или 2.30%, до 3,029.63. Около 6.8 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневният обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg