Позитивни ли са софиянци за града в Деня на позитивното мислене?

537
Позитивни ли са софиянци за града в Деня на позитивното мислене?

© Pixabay.com

Не се тревожете, бъдете щастливи, както пеят Beatles. Днес е Денят на позитивното мислене и в тази връзка европейската статистическа служба Евростат разкрива оценката на жителите на столиците на страните членки на ЕС за качеството на  живот в града им.

Жителите на литовската столица Вилнюс са най-доволни от живота в града си (98%). Следват Копенхаген и Стокхолм (97%) и Люксембург и Виена (96%).

Жителите на Люксембург пък са най-доволни от чистотата в града си (95%). След тях се нареждат жителите на Виена и Любляна, съответно 90% и 88%.

Гражданите на Амстердам са най-доволни от здравните грижи, предлагани от лекарите и болниците (91%). След тях се нареждат жителите на Брюксел и Виена със съответно 89% и 88%.

Най-доволни от училищата в града си са жителите на Дъблин (83%). Следват гражданите на Никозия, Любляна и Хелзинки (79%) и на Люксембург (78%).

Жителите на Люксембург и Виена са най-доволни от публичните пространства в града си като пазари, площади и пешеходни зони (88%). Следват жителите на Стокхолм и Любляна, съответно 87% и 86%.

Къде сме ние?

86% от жителите на София заявяват, че са доволни от живота в града си, което поставя българската столица в дъното на класацията. Само жителите на Атина и на Рим са по-недоволни от живота в града си с положителни оценки от съответно 67% и 80% от населението си.

Софиянци оценяват най-високо публичните пространства в града си (пазари, площади и пешеходни зони), като 50% заявяват, че са сравнително доволни от тях, а само 8% казват, че са много доволни.

Най-недоволни от публичните пространства в града си са жителите на малтийската столица Ла Валета (само 28% положителни оценки). Следват Атина с 29% и Никозия с 40%.

По-малко от половината от жителите на столицата са доволни от здравните грижи в града, 48%, а само 47% одобряват училищата в града, като по този показател сме на последно място сред европейските столици след Букурещ (48%), Рим, Мадрид и Атина (50%).

Най-щастливите и най-нещастните държави в света България продължава да е сред най-нещастните държави на планетата

Само 26% от софиянци казват, че са сравнително доволни от чистотата на въздуха в града, а едва 3% са много доволни. По този показател столицата дели предпредпоследното място с Атина.

Най-недоволни от качеството на въдуха в града си са жителите на Рим – само 1% казват, че са много доволни, а едва 8% заявяват, че са сравнително доволни.

Следват жителите на словашката столица Братислава, където само 24% от населението е сравнително доволно от качеството на въздуха.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg