Позитивни макроикономически данни подкрепиха биковете на Уол Стрийт

874
Позитивни макроикономически данни подкрепиха биковете на Уол Стрийт

Упоритостта се възнаграждава – след като Standard & Poor’s 500 атакува четири годишния си максимум два пъти тази седмица, за да открие, че няма сили да се задържи на върха, в последните часове от последния работен ден препятствието бе преодоляно.

Dow Jones Industrial обаче, който от своя страна се бори да прескочи психологическата бариера от 13,000 пункта и успя да стъпи в мечтаната територия само мимолетно, не само не пожъна същия късмет в петък, но и приключи деня със загуба, макар и незначителна.

Въпреки че двата основни бенчмарк индекса се оцветиха в противоположни багри, сесията като цяло премина под знака на оптимизма.

Тревогите около Европа позаглъхват, след като германската икономика отчете само слабо свиване през четвъртото тримесечие, в рамките на очакваното, а потребителското доверие във Франция леко се покачи. В най-критичната зона от Стария континент, Гърция, парламентът одобри плана за преструктуриране на дълга, съгласуван с кредиторите на страната.

Това затишие на европейската заплаха позволи на инвеститорите да обърнат поглед към местните макроикономически данни, а те се оказаха обнадеждаващи.

Индикаторът на Thomson Reuters/University of Michigan на потребителското доверие надскочи очакванията на анализаторите с цели 2.3 пункта, за да се закове на 75.3 за февруари. В същото време, продажбите на новопостроени жилища намаляват, но по-бавно от предвижданията.

От компонентите на Dow, American Express се покатериха с 1.25% до 53.33 долара, докато Hewlett-Packard натежаха надолу със спад от 1.5% до 26.64 долара.

В спектъра на разочарованията, банките отбелязаха най-силното понижение от индустриите, включени в S&P 500, отстъпвайки с 1.2%. Акциите на Regions Financial Corp. поевтиняха с 1.9% до 5.80 долара, на Bank of America – с 1.8% до 7.88 долара, а на Morgan Stanley – с 2.5 на сто до 18.49 долара.

Транспортът от своя страна пострада от новото поскъпване на петрола, който достигна 109.49 долара на барел, подкрепен от опасенията, че ограниченият износ от Иран ще удари резервите.

Dow Jones Transportation Average, който се счита и за мерило на икономическото представяне, приключи сесията със загуба от 0.4%, след като по-рано през деня успя да се покатери с 0.8%.

Книжата на FedEx се простиха с 1.9% от стойността си до 90.24 долара. Gap Inc. се гмурнаха с 4 на сто до 22.57 долара, след като най-голямата търговска верига за облекла в САЩ обяви, че печалбите за тази година може да разочароват Уол Стрийт поради отслабналите продажби в магазините под матката Old Navy.

Sprint Nextel Corp. падна с 2% до 2.47 долара след като най-мощният им конкурент Comcast Corp. заведе дело срещу едно от подразделенията им с обвинение за нарушаване на четири телекомуникационни патента.

Clearwire се сринаха с 6.84% до 2.11 долара, след като един от първите им инвеститори - Google, обявиха, че ще продадат на загуба целия си дял от компанията за около 450 млн. долара. Clearwire изградиха първата 4G мобилна мрежа в САЩ, базирана на стандарт, познат като WiMax.

Crocs успяха да надскочат очакванията на Уол Стрийт с резултатите си за последното фискално тримесечие, но прогнозата им за бъдещето не бе особено бляскава и акциите на производителя на обувки паднаха с 4.95% до 19.41 долара.

Rubicon Technology също разочароваха пазара, като се оплакаха, че печалбите за четвъртото тримесечие са се стопили с 94% и дяловете от снабдителя с електронни компоненти се сринаха с над 19% до 9.84 долара.

Въпреки че в петък не липсваха аутсайдери, преобладаващите новини бяха радостни. Salesforce.com скочиха с 9 на сто до 143.64 долара. Приходите на компанията изненадаха приятно пазара, като се покачиха с 57% на годишна база през четвъртото тримесечие, след ръст от 29% за предходния период.

American International Group Inc. напреднаха с 1.5% до 28.41 долара, след като застрахователят се похвали, че печалбата му набъбва с впечатляващите 77 на сто.

Interpublic Group of Cos. поскъпнаха с 6.5% до 11.62 долара, след като нюйоркската рекламна агенция обяви програма за обратно изкупуване на акции в размер на 300 млн. долара.
Производителят на облекла Kenneth Cole Productions скочи с близо 19% до 15.49 долара, след като самият Кенет Кол предложи да направи компанията частна чрез сделка, оценяваща я на около 280 млн. долара.

Макар че S&P 500 не успя да задържи повишението си от 0.4%, постигнато по време на търговската сесия в петък, той напредна достатъчно, за да удари четири годишен рекорд, покачвайки се с 0.2% до 1 365.74.

Dow Jones Industrial Average отбеляза незначително понижение от едва 1.74 пункта, или по-малко от 0.1%, до 12 982.95, след пореден опит да пробие над 13 000. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 6.77 пункта към стойността си, или 0.23%, за да приключи седмицата на 2 963.75.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg