Правителството на САЩ се насочва към „затваряне“. Какво следва?

1968
Правителството на САЩ се насочва към „затваряне“. Какво следва?

© Getty Images

Федералното правителство на САЩ се насочва към shutdown – прекратяване на дейността от 1 октомври, което ще наруши много услуги, ще притисне работещите и ще разклати политиката.

Причината е, че републиканците в Камарата на представителите, подхранвани от твърди десни искания за дълбоки съкращения, налагат конфронтация по отношение на федералните разходи.

Това пише в свой анализ CNBC, припомняйки, че въпросното спиране се случва, когато Конгресът не успее да приеме някакъв вид законодателство за финансиране, което вече е подписано като закон от президента.


Трябва да се приемат 12 различни законопроекта за разходите за финансиране на правителствени агенции, но процесът отнема много време. Често се прибягва до приемане на временно удължаване, наречено продължаваща резолюция (CR), за да може правителството да продължи да функционира.

Когато не бъде прието законодателство за финансиране, федералните агенции трябва да спрат всички дейности, смятани за несъществени. Милиони федерални служители, включително членове на армията, няма да получават заплати, докато трае т. нар. shutdown.

Въпреки че критично важни служители – като ръководители на полети и служители на реда – ще трябва да се явят на работа, други ще бъдат освободени. Съгласно закон от 2019 г., тези работници трябва да получат обратно възнаграждение, след като правителството излезе от задънената улица.

Топ анализаторът Ед Ярдени повишава прогнозата си за рецесия в САЩБързото покачване на цените на петрола това лято е повишило перспективата за ера на постоянна инфлация и рецесия, подобно на 70-те години на миналия век

Кога ще започне затварянето и колко дълго ще продължи?

Правителственото финансиране изтича на 1 октомври, началото на федералната фискална година. Спирането на дейността ще започне ефективно в 00:01 ч., ако Конгресът не успее да приеме план за финансиране, който президентът да подпише като закон.

Невъзможно е да се предвиди колко дълго ще продължи това. Тъй като Конгресът е разделен между Сената, контролиран от демократите, и Камарата на представителите, ръководена от републиканците, и твърдо десните консерватори на председателя Кевин Маккарти, които искат да използват спирането като лост за съкращаване на разходите, мнозина се подготвят за прекратяване на дейността, което може да продължи седмици.

Кого засяга спирането?

Милиони федерални работници ще се сблъскат със забавени заплати, когато правителството спре да работи, включително голяма част от около 2 милиона военни и повече от 2 милиона цивилни работници в цялата страна.

Близо 60% от федералните служители са в отделите по отбраната, службите за ветераните и вътрешната сигурност.

Те работят във всичките 50 щата и имат пряко взаимодействие с данъкоплатците - от агенти на администрацията по сигурността на транспорта, които осигуряват сигурността на летищата, до служители в пощенските служби.

Спирането на работата на правителството може да има дълбоки последици за държавните услуги, като забавяния при клиничните изпитвания, разрешителните за огнестрелни оръжия и паспорти.

Предприятията, тясно свързани с правителство, например федерални изпълнители или туристически услуги около националните паркове, могат да претърпят смущения и спадове. Секторът на пътуванията може да губи 140 милиона долара дневно при спиране на работата на правителството, според Асоциацията на туристическата индустрия на САЩ.

Законодателите също така предупреждават, че спирането може да разтърси финансовите пазари. Goldman Sachs изчисли, че то ще намалява икономическия растеж с 0,2% всяка седмица, като растежът ще се възстанови, след като правителството отвори отново.

Други казват, че прекъсването на държавните услуги ще има по-дълги последици, защото разклаща доверието в правителството да изпълнява основните си задължения. Търговската камара на САЩ предупреди: „Една добре функционираща икономика изисква работещо правителство“.

Защо американските избиратели не са влюбени в Байдъномиката Законодателните победи в областта на инфраструктурата и индустриалната политика са засенчени от инфлационния махмурлук на стимули, пандемия и война

Какво ще стане със съдебните дела, с работата на Конгреса и президента и с техните възнаграждения?

Президентът и членовете на Конгреса ще продължат да работят и ще получават заплащане. Въпреки това всички членове на техния персонал, които не се смятат за необходими, ще бъдат освободени.

Съдебната система ще може да продължи да функционира за ограничен период от време, като използва средства, получени от съдебни искове и други такси, както и друго одобрено финансиране.

Все пак специалният екип, назначен от главния прокурор Мерик Гарланд, няма да бъдат засегнат от спиране на работата на правителството, което означава, че двете федерални дела срещу бившия президент Доналд Тръмп, както и делото срещу Хънтър Байдън, син на президента Джо Байдън, няма да бъдат прекъснати. Тръмп настоя републиканците да отменят съдебните преследвания срещу него като условие за финансиране на правителството, обявявайки това за техния „последен шанс“ да действат.

Маккарти започва официално разследване за импийчмънт на БайдънМаккарти казва, че „обвиненията рисуват картина на култура на корупция“ около семейство Байдън

Случвало ли се е това преди?

Преди 80-те години на миналия век пропуските в правителственото финансиране не водят до значително прекъсване на дейността на държавата. След това в поредица от правни становища през 1980 г. и 1981 г. главният прокурор Бенджамин Чивилети твърди, че държавните агенции не могат да работят законно по време на недостиг на финансиране.

Оттогава федералните служители действат при разбирането, че могат да правят изключения за функции, които са „съществени“ за обществената безопасност и конституционните задължения.

От 1976 г. насам е имало 22 пропуска във финансирането, като 10 от тях са довели до освобождаване на работници в отпуск.

Повечето от значителните затваряния на работата на правителството се случват след президентството на Бил Клинтън, когато тогавашният председател Нют Гингрич и неговото консервативно мнозинство в Камарата на представителите искат бюджетни съкращения.

Най-дългото спиране на работата на правителството се случва между 2018 г. и 2019 г., когато тогавашният президент Тръмп и демократите в Конгреса влязоха в противопоставяне относно искането му за финансиране на гранична стена. Прекъсването на работата на държавата продължи 35 дни през празничния сезон, но беше само частично, тъй като Конгресът прие някои законопроекти за бюджетни кредити за финансиране на части от правителството.

Белият дом осъди плана за разследване за импийчмънт срещу БайдънГоворителят Жан-Пиер посочи, че републиканците не са открили никакви доказателства, че Байдън е направил нещо нередно

Какво е необходимо, за да бъде прекратено спирането?

Отговорност на Конгреса е да финансира правителството.

Камарата на представителите и Сенатът трябва да се съгласят да финансират правителството по някакъв начин, а президентът трябва да подпише законодателството.

Конгресът често разчита на така наречената продължаваща резолюция, за да осигури временни пари за откриване на правителствени офиси, докато преговорите за бюджета са в ход.

Твърдолинейните републиканци обаче настояват правителството да остане затворено, докато Конгресът договори всичките 12 законопроекта, които финансират правителството, което исторически е трудоемко начинание, което не може да бъде решено до декември, като това е възможно най-ранният срок.

Тръмп, който е най-големият съперник на Байдън за изборите през 2024 г., подкрепя твърдолинейните републиканци. Ако те успеят, прекъсването на работата на правителството може да продължи седмици или дори повече.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg