Предлагат обединяване на държавните дългове на ЕС

2234
Предлагат обединяване на държавните дългове на ЕС

Резолюция, която да призове Комисията и страните членки да проучат всички възможности за обединяване на държавни дългове, бе гласувана в сряда в Европейския парламент. Текстът изтъква, че страховете от недобросъвестни участници могат да се преодолеят чрез внимателно изготвени инструменти, така че не е необходимо еврооблигациите да се разглеждат автоматично като табу. Той посочва още, че еврозоната е уникална с това, че има единна валута, но няма общ дългов пазар.

Резолюцията, изготвена от Силви Гулар (АЛДЕ, Франция), бе одобрена с 361 „за“, 268 „против“ и 33 въздържали се. Тя  призовава Комисията да докладва за различните опции за обединяване на дълг и евентуално да предложи пътна карта за въвеждането им.

Евродепутатите призовават и за създаването на Европейски фонд за обратно изкупуване на дълга.


Резолюцията предлага различни варианти. Някои могат да бъдат въведени незабавно или в средносрочен план, като Европейски фонд за обратно изкупуване на дълг, докато общото емитиране на национален дълг или създаването на европейски дълг ще изисква изменения в учредителните договори.

Валутният съюз изисква да се отиде по-далеч, смятат от ЕП.

Резолюцията посочва, че ЕС е в уникалното положение да има обща валута, но да няма общ дългов пазар и обща бюджетна политика. Стабилността на еврозоната в такъв случай зависи от завършването ѝ, което ще има гарантирано положителен ефект върху финансовите пазари.

Българският бизнес

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg