Преките чуждестранни инвестиции в страните от ОИСР с ръст от 22% през 2006 г.

427
Преките чуждестранни инвестиции в страните от ОИСР с ръст от 22% през 2006 г.

Преките чуждестранни инвестиции в страните от ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) през изминалата година са се повишили с 22% до 910 млрд. долара, в сравнение с 747 млрд. долара година по-рано, посочиха изнесени данни от организацията. Това е и най-високата им стойност от 2000-та година насам.

Според прогнозите на изследването се очаква преките чуждестранни инвестиции в 30-те страни членки на ОИСР да се повишат с нови 20% през настоящата година.

САЩ е била държавата получила най-много чуждестранни инвестиции сред страните от организацията, като за изминалата година те са възлезли на 184 млрд. долара. Това е бил и най-големият размер на чуждестранните инвестиции в САЩ от 2001 година насам.

По-голямата част от тях са били насочени към щатите под формата на поглъщания на щатски компании, сочат още данните, докато инвестициите на зелено са възлезли на едва 14 млрд. долара.

Страни, като Франция, Гърция, Исландия, Полша, Словакия, Швейцария и Турция са регистрирали най-големите в историите си потоци от преки чуждестранни инвестиции.

САЩ е била и най-голям чуждестранен инвеститор към останалите страни от ОИСР с инвестиции към тях на стойност 249 млрд. долара, следвана от Франция с 115 млрд. долара.

За последните десет години най-големи получатели на чуждестранни инвестиции в ОИСР са били Мексико, Полша, САЩ, Чехия, Австралия и Турция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg