Преките инвестиции се сриват, показа доклад на ООН

1226
Преките инвестиции се сриват, показа доклад на ООН

Притокът на преки инвестиции в чужбина ще се срине с 30 процента през 2009 година, след което бавно ще се възстанови, сочи годишният доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), цитиран от Франс прес.

През 2009 година притокът на преки инвестиции се очаква да достигне 1200 млрд. долара (822.20 млрд. евро) спрямо 1700 млрд. през 2008 година, което представлява спад с 29,41 процента.

В средносрочен план УНКТАД е по-оптимистична и очаква тези притоци да нараснат до 1400 млрд. евро през 2010 година и до 1800 млрд. евро през 2011 година.

В резултат на икономическата и финансова криза перспективите за преките чужди инвестиции в чужбина остават мрачни, изтъква организацията в годишния си доклад.

По първоначални данни за 96 страни през 2009 година преките инвестиции в чужбина дори са се сринали с 44 процента на годишна основа през първото тримесечие.

Трудностите, пред които бяха изправени финансовите институции, ги принудиха да намалят разходите и следователно инвестициите си, обясняват експертите от ООН, имайки предвид American International Group, Fortis, Dexia и Merrill Lynch.

В по-общ план намаляването на отчетените от големите многонационални компании печалби са предизвикали съкращаване на преките инвестиции в чужбина.

Допитване на УНКТАД сред ръководители на мултинационални компании сочи, че според 85 от анкетираните световната икономическа рецесия ги е принудила да преразгледат към понижение плановете си за инвестиции в чужбина.

Но подобно на авторите на доклада, ръководителите на компании също гледат на бъдещето с повече оптимизъм, по-специално предвид потенциала за растеж в някои развиващи се страни и някои икономики в преход. Половината от анкетираните очакват разходите им за чужди инвестиции в чужбина през 2011 година да надхвърлят равнищата от 2008 година.

Очакваната нова вълна от сливания и придобивания също се очаква до доведе до възстановяване на потоците от преки инвестиции в чужбина през следващите години, прогнозира УНКТАД.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg