Премиерът на Швеция подкрепи "силна Европа" и разширяването в ЕП

323
Премиерът на Швеция подкрепи

В началото на поредния от серия от дебати в Европейския парламент за бъдещето на Европа министър-председателят на Швеция Фредрик Рейнфелд каза, че днешна Европа се нуждае от ясна визия, която включва "силно европейско сътрудничество за преодоляване на фанатичния национализъм, както и на религиозния фанатизъм".

Рейнфелд казва също, че Договорът от Лисабон, който ще бъде ратифициран от Швеция през есента ще направи европейското сътрудничество по-ефективно. Швеция поема председателството на Европейския съюз през втората половина на 2009 г. - сред приоритетите ще бъдат климатичните изменения и енергетиката, програмата от Хага, икономическият растеж, създаването на работни места и ролята на ЕС на световната сцена.
Според премиера на Швеция реформата на националните пазари на труда е от съществено значение особено предвид демографските тенденции.

Относно външните отношения на ЕС той акцентира върху Близкия Изток и Русия и обърна специално внимание на Западните Балкани, като според него ЕС ще трябва дълго време да участва в процеса на държавно съграждане в Косово. 

Рейнфелд изтъква значението на разширяването, на което трябва едновременно да се гледа като на "предизвикателство и възможност". Той съжали за критиките срещу по-нататъшното разширяване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg