През 2011 г. инвеститорите на фондовите пазари са загубили 6.3 трлн. долара

2019
През 2011 г. инвеститорите на фондовите пазари са загубили 6.3 трлн. долара

Загубите на инвеститорите на световните фондови борси през 2011 година са за 6.3 трилиона долара, а общата капитализация на пазарите се е свила през изтичащата година с 12.1% до 45.7 трилиона долара. Това сочат публикуваните днес изчисления, направени от експерти на агенция "Блумбърг", цитирани от БНР. Така 2011 година стана една от най-драматичните за световната икономика, през която се запази разрушителната тенденция от началото на 2008 година, породена от световната финансова криза, на фона на задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, отбелязва "Блумбърг".

Най-силно засегната валута бе еврото. При закриването на финансовите пазари в петък еврото в ЕС се разменяше за 1,2961 долара. През 2011 година единната европейска валута е изгубила 3.4% от стойността си спрямо щатски долар, твърдят експертите на Блумбърг. Японската йена приключи годината с най-нисък курс за последните 10 години, спадайки под 100 йени за евро.

Според редица специалисти от лондонското Сити през 2012 година позициите на еврото ще продължат да отслабват на световните финансови пазари и курсът му ще се доближава до паритет спрямо щатския долар.

За долара отминаваща 2011 година бе добра и курсът му нарасна спрямо кошницата от шест водещи световни валути с 1.6%. През 2010 година стойността на долара се повиши с 1,5%.

Най-големи загуби през отминаваща година отчетоха играчите на световния фондов пазар. Лондонската фондова борса отчете свиване с 5.55% на водещия си индекс, Франкфуртската изгуби 14.69%, Парижката - 16.95%, Миланската - 25.20%, Мадридската - 13.11%, Брюкселската - 11.87%, Амстердамската - 11.87%. Цюрихската фондова борса, която е извън еврозоната, е изгубила в края на 2011 година 7.77% от стойността на котиращите се на нея акции.

Азиатските фондови борси също понесоха сериозни загуби. Водещият индекс Никкей-225 на Токийската фондова борса се е свил със 17.3% за изминалите 12 месеца, а индексите на фондовите борси в Хонконг и Шанхай са се понижили съответно с 20 и 22%. В същото време водещият индекс на Нюйоркската фондова борса - промишленият Дау Джоунс - е нараснал за тази година с 5.53%, но пък индексът на високотехнологичните дружества Насдак е изгубил 1.8%.

Най-много са спечелили инвеститорите, заложили на енергийния сектор - акциите на петролните компании в края на годината станаха лидери по растеж. Основната предпоставка за това бе поскъпването на петрола, което на Лондонската борса бе 13%, а на Нюйоркската - 9%. Мнозинството специалисти очакват тази тенденция да се запази и през 2012 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...