Цената на виното по света може да скочи в резултат на най-лошата реколта грозде от десетилетия насам.

Реколтата в Испания, Италия и Франция, които оформят около 50% от световното производство на вино, е на много слабо ниво през тази година. Причината са климатичните условия, които не позволиха производителите на грозде да добият традиционното количество, необходимо да захрани винената индустрия.

Паралелно с това, пожарите, които вилняха из Калифорния, САЩ, нанесоха допълнителен удар върху световното винопроизводство, предава CNN.

„Ще станем свидетели на драматичен спад на наличието на вино през 2018 г.“, коментира Стефан Ранеклайв, експерт към Rabobank.
„Очакваме намаление в потреблението да бъде усетено най-силно в ниския ценови клас вина“, добавя той.

По данни на Европейската комисия, тазгодишната реколта в Европа ще бъде най-лошата от 1982 г. Европа ще произведе 14.5 млрд. литра вино през тази година, което е спад от 14% спрямо предходната 2016 г.

Италия - най-големият производител в света, ще претърпи спад в продукцията от цели 21%, до малко над 4 млрд. литра вино през тази година. Производството в Испания и Франция ще намалее с приблизително 15% спрямо предходната година.

„Не е необичайно една от тези три страни да има лоша година, но рядко виждаме подобно слабо представяне и от трите едновременно“, посочва Ранеклайв.

През пролетта на тази година европейските винопроизводители страдаха от тежки градушки. През април производителите във френския регион Бургунди бяха принудени да затоплят растенията поради необичайно ниските температура.

Голяма част от реколтата, която беше спасена през пролетта, по-късно бе увредена от летните суши. Така например, реколтата на италианския остров Сицилия е с 1/3 по-слаба спрямо предходната година.

Необичайно топлото време води до по-ранно узряване на гроздето, което провокира по-слаба реколта.

„Всички прибраха реколтата по-рано през тази година, което обикновено означава по-слаб резултат“, казва Ричард Холстийд, съосновател на консултантската компания Wine Intelligence.

Потребителите вече усещат ефекта от слабата реколта, като цената на някои вина отчита ръст от 10% на годишна база.

„Ръстът в цените на италианските и испански вина е видим, като започна през май тази година, когато за първи път се материализираха опасностите от слабата реколта“, казва Ранеклайв.

Пожарите в Калифорния означават, че САЩ, която е четвъртият по-големина производител на вино в света, също няма да може да компенсира недостига на грозде през тази година, като положението всъщност може да окаже доста по-дългосрочни последици.

“Истинската опасност е потенциалната загуба от щетите върху лозята през бъдещи години“, казва Майкъл Кайзер, вицепрезидент на Wine America.

Световното винопроизводство обикновено излиза с повече вино, отколкото се консумира всяка година. Някои от вината се запазват за следващи години, докато други се използват в различни продукти.

Запасите през 2016 г. възлизат на 2 млрд. литра, по данни на International Organisation of Vine and Wine. Навярно производителите ще посегнат към тези запази, за да компенсират пазара през 2018 г., което ще доведе и до ръст на цените, добавя Холстийд.

На фона на тази информация, България очаква добра реколта през тази година. "Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 000 тона“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов през миналия месец.

По думите му, тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина. През последните години България често попада в топ 20 в света по производство на вино. По-ниската продукция по света и респективно по-високата цена, може да отвори добри шансове за родния износ на вино през 2018 г.