Преждевременните раждания намаляват по време на карантината

589
Преждевременните раждания намаляват по време на карантината

© Pixabay

Преждевременните раждания на много места по света са намалели по време на карантината, наложена през пролетните месеци, заради разпространението на COVID-19.

Оказва се, че това е една от малкото добри новини, свързани със здравната система, на фона на катастрофата, предизвикана от коронавируса, пише колумнистът на Bloomberg Андреас Клут.

Тенденцията не е универсална за всички държави, но там, където се наблюдава, данните са еднозначни.

В Дания, например, броят на бебетата, родени преди 28-ата гестационна седмица, бележи спад от 90% на годишна база по време на едномесечната карантина в страната.

В една от областите на Ирландия делът на новородените с тегло под нормалното се понижава със 73% в периода от януари до април, в сравнение със средните стойности за последните две десетилетия.


Същата зависимост се наблюдава и в някои части на Канада, Австралия и Нидерландия. В някои държави статистиката за ражданията все още не е публикувана, така че данните в бъдеще могат да се потвърдят и на други места по света.

Една от причините това да се тълкува като добра новина е, че повече родители ще могат да се радват на по-здрави и по-щастливи бебета тази година. Преждевременните раждания обикновено са свързани с редица медицински усложнения.

Американската поп звезда Стиви Уондър, например, е ослепял, точно защото е роден шест седмици преди термина.

Но другият важен положителен факт, свързан с тазгодишната статистика, е, че тя може да помогне на науката за разбирането на причините за преждевременното раждане, а оттам - и за неговото предотвратяване.

Засега не могат да се правят никакви обосновани изводи, а медиците от Дания и Ирландия признават, че данните, събрани от тях, все още не са преминали през академична рецензия. 

Едно от обясненията за малкия брой на преждевременно родените деца е повишаването на качеството на въздуха по време на карантината, когато автомобилният и въздушният транспорт бяха ограничени до минимум, а много от промишлените предприятия временно преустановиха дейността си.

Другата причина може да се търси във факта, че бременните жени са били изложени на много по-малък риск от инфекции, тъй като са контактували с по-малко хора.

Най-очевидното и реалистично обяснение на феномена вероятно е свързано с пониженото ниво на стрес. На пръв поглед това може би изглежда странно, тъй като пандемията от COVID-19, сама по себе си, беше един огромен стрес фактор за цялото човечество.

Още повече, че строгите противоепидемични мерки лишиха много хора от препитание и доведоха до съкращаване на милиони работни места.

Но за някои хора карантината, всъщност, беше време, в които те "забавиха" темповете на своето ежедневие. Те имаха възможност да работят от вкъщи или просто да си починат - нещо, което бременните жени така или иначе получават като съвет.

Нуждата от ежедневно пътуване до офиса, чакането в задръстванията и по спирките на градския транспорт изведнъж бешe елиминирана.

Нещо повече - бъдещите татковци, които при нормални обстоятелства, би трябвало да прекарват по-голямата част от времето си на работа, а не вкъщи, получиха възможност да останат близо до семействата си и да окажат подкрепа на своите половинки.

Компаниите с Компаниите, в които поне една трета от ръководните длъжности са заети от жени, постигат значително по-добри финансови резултати

Проучванията показват, че майките се чувстват много по-добре, когато техните партньори са близо до тях и им помагат в отглеждането на децата и еждневната домакинска работа.

Разбира се, това не важи за всички. В месеците на карантината беше отчетен и рязък скок на случаите на домашно насилие. Но точно това е и една от основните характеристики на COVID-19 като цяло - вирусът не третира всеки по еднакъв начин, пише още Клут.

Големият въпрос е дали отпадането на част от стресовите фактори може обсоновано да се посочи като причина за по-ниския брой на преждевременните раждания. Медицинските проучвания показват, че стресът и депресията действително влияят върху развитието на плода в утробата.

Някои учени дори поддържат хипотезата, че преждевременното раждане е еволюционна адаптация на хората, която е предвидена за преодоляване на кризисни ситуации и бедствия. До ден днешен обаче конкретните причини за него остават мистерия.

Английският философ Томас Хобс, който е известен с мрачните си възгледи за живота, го описва като "самотен, беден, ужасен, груб и къс". Той е роден през 1588 г., когато майка му, тогава бременна в седмия месец, научава за появата на испанската армада край бреговете на Англия.

Тя се ужасява дотолкова, че ражда преждевременно. Години по-късно самият Хобс пише, че "той и страхът са родени като близнаци", припомня Андреас Клут. 

Според него науката със сигурност ще продължи да изследва причините за преждевременното раждане, но някои изводи могат да бъдат направени още сега.

Бременните жени трябва да намират достатъчно време за почивка и да получават подкрепа от партньорите си. И тъй като темата засяга общественото здраве, правителствата и бизнесът би трябвало също да изиграят своята роля, осигурявайки достатъчно комфортни условия за периода на майчинството, който започва още преди самото раждане.

Според колумниста на Bloomberg един от основните изводи след пандемията в личен план е нуждата от "опростяване" и "забавяне" на човешкия живот. "Понякога по-малкото наистина значи повече", пише той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg