Президентът на ОПЕК: Петролът може да достигне 200 долара за барел

409
Президентът на ОПЕК: Петролът може да достигне 200 долара за барел

Президентът на ОПЕК заяви, че е възможно цената на петрола да достигне 200 долара за барел, като опциите на страните от картела са ограничени, за да се противопоставят на поскъпването на "черното злато".

В началото на седмицата стана ясно още, че 60% от най-бедното население на света живее в богати на суровини страни, според доклад на Transparency International.

Изявлението на енергийния министър на Алжир, който е и председател на страните от ОПЕК, стана реалност в деня, когато цената на петрола регистрира нов исторически рекорд при ниво от близо 120 долара за барел - или повишение от 82% за последната една година.

За сравнение, през декември 1998 г. цената на барел суров петрол възлизаше на 10.72 долара.

Междувременно от Международната енергийна агенция прогнозираха, че ако няма промяна на политиката, то потреблението на петрол в света ще се удвои до 2030 г.

Липсата на достатъчни инвестиции за разширяване на предлагането и разработване на нови находища е друг сериозен проблем, нерешаването на който може да доведе до криза през 2009 г.

Страните от ОПЕК доставят близо 40% от потребявания петрол в света на ден, като Русия, която е вторият най-голям производител на суровината, е достигнала производствен пик през миналата година.

Саудитска Арабия, която е най-големият световен производител на петрол, временно е спряла плановете си за дългосрочно увеличаване на производствения капацитет, сочи публикация на финансовото издание Financial Times през миналата седмица.

Изданието New York Times оповести, че някои страни просто изчерпват своя капацитет, като Норвегия, например, е намалила производството си с 25% от пика му през 2001 г., а във Великобритания добивът е намалял с 43% за осем години.

В същото време производството на петрол продължава да се повишава, като световното такова се очаква да нарасне с 1.2 млн. барела на ден през тази година до ниво от 87.2 млн. барела, в резултат на растящото потребление, идващо от развиващите се страни като Китай и Индия.

Заедно с това се наблюдава парадоксалната ситуация, на фона на рекордно високите цени на петрола, 60% от най-бедното население на света да е съсредоточено в богати на суровината страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg