Приеха четвърти доклад за икономическото и социално единство в ЕС

692
Приеха четвърти доклад за икономическото и социално единство в ЕС

Европейската комисия прие Четвъртия си доклад за икономическото и социално единство в Европейския съюз.

В него се прави преглед на напредъка към постигането на икономическо и социално единство между страните в Европейския съюз, на приноса на отделните страни и на съюза като цяло в тази посока.

Посочват се също основните предизвикателства, които ще очертаят контекста на регионалното развитие през следващите 20-30 години, заяви при представянето на обемистия документ еврокомисарят за регионалната политика Данута Хюбнер.

В доклада се отделя място и на последното разширяване на Европейския съюз с приемането на България и Румъния в началото на тази година.

Това приемане разшири територията на Европейския съюз с 8,6 на сто и увеличи населението му с 6,3 на сто - приблизително колкото с приемането на Австрия, Финландия и Швеция в средата на 90-те години.

В същото време обаче присъединяването на двете страни добави само 1 процент към
брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз, измерен според покупателната способност. Това е по-малко, отколкото при което и да е предишно разширяване, се изтъква в доклада.

На глава от населението БВП в България е 35 на сто от средния БВП в Европейския съюз, а в Румъния - 38 на сто. Поради това приемането на двете страни в Европейския съюз намали средното равнище на БВП за съюза на глава от населението с малко над 4 на сто, се казва още в доклада.

Въпреки, че растежът на БВП в двете страни беше доста над средния за Европейския съюз след 2001 година (5 на сто за България и 6 на сто за Румъния), при тези темпове ще трябва да минат около 20 години, за да достигне БВП на глава от населението в двете страни 75 на сто от средния за Европейския съюз, изтъкват авторите на документа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg