Приоритет за Русия е създаването на центрове за обогатяване на уран

406
Приоритет за Русия е създаването на центрове за обогатяване на уран

Създаването на територията на Руската федерация на международни центрове за обогатяване на уран е едно от приоритетните направления за страната по пътя й на „глобален играч“ в областта на енергетиката и ядрения бизнес. Това се посочва в публикувания план-концепция до 2020 г. на сайта на Министерството на икономическото развитие, цитиран от РИА Новости.

В документа се посочва, че целта на центровете е да предостави „недискриминационен достъп на неядрените държави до нискообогатен ресурс за АЕЦ при мерки за неразпространението му." Единственият в момента международен център за обогатяване на уран в Русия действа в Ангарск.

Както се посочва в концепцията, Русия ще се превърне в „глобален играч“ в ядрената сфера с постигането на мощности на атомната си енергетика през периода 2012–2015 г. до 28-36 Гвт и до 2020 г. до 50-53 Гвт, с поетапно преминаване до 2020 г. към нова технологическа платформа, към разширяване на далекопроводи, включително с малки и средни мощности, за енергоснабдяване на изолирани енергийни зони в Русия и развиващите се световни икономики, както и с обезпечаване на експорта на оборудване и технологии до 2020 г. за не по-малко от 8-14 млрд. щ.д. (при цени от 2006 г.).

Сред приоритетите се посочва интеграцията на руската атомна енергетика в световната икономика, както в процеса на разпад, така и в производството на оборудване – подобно нещо ще изисква висока конкурентноспособност на руските АЕЦ проекти, увеличаване на обема на проучвателно-изследователски дейности, към скорошното въвеждане в експлоатация на нови находища, богати на уранова руда, означава и развиване на сътрудничеството в областта на циклите на разпад с други държави.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg