Приоритет за Русия е създаването на центрове за обогатяване на уран

425
Приоритет за Русия е създаването на центрове за обогатяване на уран

Създаването на територията на Руската федерация на международни центрове за обогатяване на уран е едно от приоритетните направления за страната по пътя й на „глобален играч“ в областта на енергетиката и ядрения бизнес. Това се посочва в публикувания план-концепция до 2020 г. на сайта на Министерството на икономическото развитие, цитиран от РИА Новости.

В документа се посочва, че целта на центровете е да предостави „недискриминационен достъп на неядрените държави до нискообогатен ресурс за АЕЦ при мерки за неразпространението му." Единственият в момента международен център за обогатяване на уран в Русия действа в Ангарск.

Както се посочва в концепцията, Русия ще се превърне в „глобален играч“ в ядрената сфера с постигането на мощности на атомната си енергетика през периода 2012–2015 г. до 28-36 Гвт и до 2020 г. до 50-53 Гвт, с поетапно преминаване до 2020 г. към нова технологическа платформа, към разширяване на далекопроводи, включително с малки и средни мощности, за енергоснабдяване на изолирани енергийни зони в Русия и развиващите се световни икономики, както и с обезпечаване на експорта на оборудване и технологии до 2020 г. за не по-малко от 8-14 млрд. щ.д. (при цени от 2006 г.).

Сред приоритетите се посочва интеграцията на руската атомна енергетика в световната икономика, както в процеса на разпад, така и в производството на оборудване – подобно нещо ще изисква висока конкурентноспособност на руските АЕЦ проекти, увеличаване на обема на проучвателно-изследователски дейности, към скорошното въвеждане в експлоатация на нови находища, богати на уранова руда, означава и развиване на сътрудничеството в областта на циклите на разпад с други държави.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...