Проблемите на богатите икономики продължават и през 2012 г.

1133
Проблемите на богатите икономики продължават и през 2012 г.

Застоят вероятно е най-доброто, на което много от най-големите развити икономики в света могат да се надяват през следващата година, като при някои от тях има сериозна вероятност дори да изпаднат в рецесия, показва проучване на Reuters сред около 350 икономисти.

След обещаващото начало 2011 г. се превърна в огромно разочарование за някои основни икономики в света, които страдат от пагубната комбинация от мерки за икономически ограничения, дългови кризи, природни бедствия и политически спорове.

Подкрепени от слабите данни за търговския баланс на Китай, които сочат за сериозна слабост на световната икономика, резултатите от тримесечното проучване предполагат, че слабият икономически растеж в много от страните от Г-7 може да продължи през следваща година и нататък.


Световната икономика ще нарасне с 3.8% през 2011 г., според проучването и само с 3.6% през следващата година, което е в рязък контраст с прогнозираните в предходното проучването от юли 4.1% и 4.3%, респективно.

Дори и този сравнително слаб ръст може да зависи от напредъка по отстраняването на някои от най-големите икономически пречки в света, като дълговата криза в Еврозоната и намирането на начини за повишаване на икономическия растеж в САЩ.

"Икономическите перспективи рядко са били толкова чувствителни към решенията на политиците от двете страни на Атлантика," казва Питър Хупър, старши икономист в Deutsche Bank Securities.

"Независимо дали става въпрос за усложненията при достигането на единодушно споразумение между 17-те страни от Еврозоната по отношение на разрешаването на дълговата криза, или за все по поляризираната политическа сцена в САЩ, политическият риск може да се окаже най-големия източник на сътресения за световната икономика в днешно време."

Лидерите на страните от Еврозоната тази седмица дадоха индикации, че имат желание да предприемат поне малка стъпка напред в плановете за избягване на потенциално катастрофален дефолт на Гърция, като помолиха банките да приемат загуби от до 50% по гръцкия дълг, който притежават.

В САЩ планът на президента Барак Обама за създаване на работни места не мина в Сената, което е признак, че Вашингтон е прекалено парализиран, за да предприеме важни стъпки, за да даде тласък на пазара на труда преди изборите през 2012 г.

Канада би трябвало отчете един от най-големите темпове на растеж в сравнение с колегите си от Г-7 през тази и през следващата година, според проучването.

Въпреки че перспективите за растеж намаляха заедно с тези на другите големи пазари, доброто състояние на банковия сектор на Канада и икономиката движена от износа на суровини би трябвало да й дадат предимство. Очаква се икономиката на Канада да нарасне с около 2.2% през тази година и с 2.4% през 2012 г.

Италия, от друга страна, която е разкъсвана от политически спорове, мерки за икономически ограничения и пазарни опасения относно способността й да обслужва задълженията си, изглежда е на път да остане в рецесия в значителен период от следващата година и да не постигне фискалните цели на правителството.

Икономическият растеж на САЩ изглежда е вероятно да се ускори леко до края на годината, въпреки че анализатори са намалили прогнозите си и вероятността страната да изпадне в нова рецесия е едно към три.

"Отстъпихме от ръба на пропастта. Данните, които получаваме предполагат, че икономиката все още не е в състояние на свободно падане," казва Скот Браун, старши икономист в Raymond James.

Вероятността за нова рецесия в Еврозоната е 40% на фона на нарастващите опасения, че дълговата криза ще се задълбочи още повече.

Анализаторите очакват Еврозоната да отчете икономически растеж от едва 0.9% за следващата година, след ръст от 1.6% през 2011 г.

Икономическата перспектива пред Япония, която влезе в рецесия след земетресението и цунамито от март, беше понижена за четвърти пореден месец отчасти заради ескалиращата дългова криза в Еврозоната.

"Очаква се износът на Япония за периода октомври декември да намалее заради икономическия спад в Европа и САЩ, което от своя страна ще засегне капиталовите разходи на компаниите," казва Юичи Кодама, старши икономист в Meiji Yasuda Life Insurance.

Участниците в проучването обаче прогнозират, че икономическият ръст на Япония ще се ускори до 2.2% за финансовата 2012-2013 г.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg