Проблемите на богатите икономики продължават и през 2012 г.

958
Проблемите на богатите икономики продължават и през 2012 г.

Застоят вероятно е най-доброто, на което много от най-големите развити икономики в света могат да се надяват през следващата година, като при някои от тях има сериозна вероятност дори да изпаднат в рецесия, показва проучване на Reuters сред около 350 икономисти.

След обещаващото начало 2011 г. се превърна в огромно разочарование за някои основни икономики в света, които страдат от пагубната комбинация от мерки за икономически ограничения, дългови кризи, природни бедствия и политически спорове.

Подкрепени от слабите данни за търговския баланс на Китай, които сочат за сериозна слабост на световната икономика, резултатите от тримесечното проучване предполагат, че слабият икономически растеж в много от страните от Г-7 може да продължи през следваща година и нататък.

Световната икономика ще нарасне с 3.8% през 2011 г., според проучването и само с 3.6% през следващата година, което е в рязък контраст с прогнозираните в предходното проучването от юли 4.1% и 4.3%, респективно.

Дори и този сравнително слаб ръст може да зависи от напредъка по отстраняването на някои от най-големите икономически пречки в света, като дълговата криза в Еврозоната и намирането на начини за повишаване на икономическия растеж в САЩ.

"Икономическите перспективи рядко са били толкова чувствителни към решенията на политиците от двете страни на Атлантика," казва Питър Хупър, старши икономист в Deutsche Bank Securities.

"Независимо дали става въпрос за усложненията при достигането на единодушно споразумение между 17-те страни от Еврозоната по отношение на разрешаването на дълговата криза, или за все по поляризираната политическа сцена в САЩ, политическият риск може да се окаже най-големия източник на сътресения за световната икономика в днешно време."

Лидерите на страните от Еврозоната тази седмица дадоха индикации, че имат желание да предприемат поне малка стъпка напред в плановете за избягване на потенциално катастрофален дефолт на Гърция, като помолиха банките да приемат загуби от до 50% по гръцкия дълг, който притежават.

В САЩ планът на президента Барак Обама за създаване на работни места не мина в Сената, което е признак, че Вашингтон е прекалено парализиран, за да предприеме важни стъпки, за да даде тласък на пазара на труда преди изборите през 2012 г.

Канада би трябвало отчете един от най-големите темпове на растеж в сравнение с колегите си от Г-7 през тази и през следващата година, според проучването.

Въпреки че перспективите за растеж намаляха заедно с тези на другите големи пазари, доброто състояние на банковия сектор на Канада и икономиката движена от износа на суровини би трябвало да й дадат предимство. Очаква се икономиката на Канада да нарасне с около 2.2% през тази година и с 2.4% през 2012 г.

Италия, от друга страна, която е разкъсвана от политически спорове, мерки за икономически ограничения и пазарни опасения относно способността й да обслужва задълженията си, изглежда е на път да остане в рецесия в значителен период от следващата година и да не постигне фискалните цели на правителството.

Икономическият растеж на САЩ изглежда е вероятно да се ускори леко до края на годината, въпреки че анализатори са намалили прогнозите си и вероятността страната да изпадне в нова рецесия е едно към три.

"Отстъпихме от ръба на пропастта. Данните, които получаваме предполагат, че икономиката все още не е в състояние на свободно падане," казва Скот Браун, старши икономист в Raymond James.

Вероятността за нова рецесия в Еврозоната е 40% на фона на нарастващите опасения, че дълговата криза ще се задълбочи още повече.

Анализаторите очакват Еврозоната да отчете икономически растеж от едва 0.9% за следващата година, след ръст от 1.6% през 2011 г.

Икономическата перспектива пред Япония, която влезе в рецесия след земетресението и цунамито от март, беше понижена за четвърти пореден месец отчасти заради ескалиращата дългова криза в Еврозоната.

"Очаква се износът на Япония за периода октомври декември да намалее заради икономическия спад в Европа и САЩ, което от своя страна ще засегне капиталовите разходи на компаниите," казва Юичи Кодама, старши икономист в Meiji Yasuda Life Insurance.

Участниците в проучването обаче прогнозират, че икономическият ръст на Япония ще се ускори до 2.2% за финансовата 2012-2013 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас