Продаваш имот, живееш в него под наем, накрая го купуваш обратно

5487
Продаваш имот, живееш в него под наем, накрая го купуваш обратно

© Pixabay

Собствениците на жилища в САЩ притежават рекордни по стойност активи, благодарение на скока в цените на домовете зад Океана. Но много от тях нямат никакъв достъп до тези средства, тъй като не притежават кредитната история, която да им осигури заем срещу жилището или кредит за рефинансиране.

Стартъпът EasyKnock изглежда иска да запълни тази ниша. Компанията, основана преди около 2 години, има доста интересен бизнес модел.

Собствениците на имоти могат да продадат жилището на EasyKnock, получавайки в замяна пари в брой, след което получават правото да живеят в дома като наематели в срок до 5 години. По всяко време, в продължение на лизинга, потребителите могат да купят дома си обратно.

В края на 5-годишния период клиентите могат да изберат дали да се изнесат или да останат да живеят в имота, пише CNBC. 

„EasyKnock е компания, която позволява на хората достъп до стойността на техния дом, когато са изключени от традиционния кредитен пазар”, казва Джаред Кеслер, изпълнителен директор на EasyKnock. По думите му, около 23% от участниците на пазара на имоти не могат да се възползват от стойността на техния дом.

Около 15 млн. собственици на дребни бизнеси в САЩ нямат достатъчен кредитен рейтинг или са пропуснали плащания по кредитната си карта или ипотечния заем.


Бизнес моделът на компанията се различава от традиционните инвестиционни покупки. EasyKnock плаща около 70% от цената на имота при сделка. Това защитава стартъпа от амортизацията на дома в рамките на 5-годишния срок, като едновременно с това дава в ръцете на собственика дял от всяко последващо оценяване на стойността на жилището в бъдеще.

Това е така, защото в края на срока бившите собственици могат или да купят дома си обратно, или да го продадат на някои друг.

Ако те решат да продадат жилището, получават в замяна цялата сума за него, минус 70-те процента, платени от EasyKnock в началото, като дължат и 1.5% комисионна върху финалната продажна цена.

Стартъпът изкарва пари чрез наема, който взима от бившия собственик на дома, който се договаря като част от продажбата или чрез допълнителните такси, свързани с продажбата на имота в края на 5-годишния период на лизинга.

Тъй като компанията не е кредитор, тя не се интересува от кредитния рейтинг на клиентите си.

По думите на Кеслер, когато изтече крайният срок на сделката, клиентите трябва да преценят ще продават или ще купят сами дома си обратно.

„Ние сме в бизнеса, където ще продължим да притежаваме имоти”, казва той.

Засега компанията е купила около 100 имота в южната част на САЩ. Благодарение на набрано финансиране в размер на 3.5 млн. долара и 100 млн. долара заемни средства от инвеститори, Кеслер посочва, че през тази година компанията му ще се разрастне на 500 имотни пазара в над 35 щата, придобивайки около 2000 имота.

Инвеститорите в EasyKnock включват Montage Ventures, Crestar Partners и Blumberg Capital.

Крис Дрискел е един от клиентите на стартъпа. Той обожава семейната къща, която се намира в близост до езеро в град Гейнсвил, Джорджия.

Той живее в този дом през целия си живот, но на даден етап има нужда от свежи пари за собтвения си бизнес с недвижими имоти. Той не може да си осигури достъп до банково кредитиране, въпреки стойността на собствения си дом.

„Ако кредитният ми рейтинг бе с няколко точки отгоре, или сещате се, бях направил банкера щастлив през този ден, навярно щях да имам повече пари, но светът не работи по този начин”, казва Дриксел, който продава дома си на EasyKnock и сега живее под наем в него.

Топ 10 на най-харесваните имоти на Airbnb в Instagram през 2018Наистина невероятни имоти от всички краища на света

„Дойдоха, оцениха къщата, беше доста прост процес, който отне около 30 дни, след което получих чека, от който се нуждаех, като те изплатиха и съществуващата ипотека, която имах. Подписах 2-годишен лизинг с тях, с опцията да купя дома след тези две години”, казва Дрикесл.

За него това е била правилната опция в правилния момент. Ако не може да си позволи да купи обратно дома си и реши да го продаде на някой друг, който не иска да му бъда хазяин, той може да загуби семейната къща.

„Къщата има сантиментална стойност за мен. Родителите ми са израснали тук, живели са в имота, аз израснах тук, така, че да, ще боли мъничко”, казва той.

Пазарът на наеми на еднофамилни имоти е доста силен, така че е твърде възможно Дриксел да намери нов инвеститор и да остане в къщата. В замяна на всичко това, той е получил необходимите му средства и повече не трябва да се притеснява за разходите, които са били проблем до съвсем скоро.

Като собственик на имоти, EasyKnock плащат данъците към тях, застраховката и поддръжката. Засега компанията разчита на трети лица за поддръжаката на имотите, но с оглед разрастването на бизнеса, тази дейност ще бъде вкарана в основните й услуги. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg