Продажбите на дребно в Китай с най-голям ръст от осем години през ноември

419
Продажбите на дребно в Китай с най-голям ръст от осем години през ноември

Продажбите на дребно в Китай са отбелязали покачване от 18.8% през ноември, в сравнение със същия месец на предходната година, което бе и най-голямото им повишение от осем години насам, посочиха изнесени днес данни.

За сравнение, през октомври те се повишиха с 18.1%, сочат статистическите данни.

Силното потребителско търсене съдейства и за повишението на най-бързо развиващата се световна икономика и омекотява натиска, който забавянето на световната икономика би оказал върху китайската.

Продажбите на автомобили са се повишили с 35%, а тези на обзавеждане с близо 60%.

Ръстът на потребителските разходи обаче до голяма степен води и до повишение на инфлацията в страната. Вчера стана ясно, че тя е възлязла на 6.9% през ноември на годишна база, което е и най-голямата й стойност от 11 години насам.

Повишените цени на горивата и енергийните ресурси се изразяват в силно поскъпване на стоките от първа необходимост и особено на хранителните.

Високото ниво на инфлация се очаква да доведе до по-нататъшни рестриктивни действия от страна на китайското правителство, които най-вероятно ще се изразят и в повишение на лихвите.

Потребителските разходи допринасят за около 36% от икономиката на страната, на фона на над 50% за развитите икономики, като тези на САЩ и Япония.

Очаква се ръстът на китайската икономика, която е и четвъртата най-голяма в световен мащаб, да възлезе на 10.7% през тази година, спрямо 11.4% година по-рано.

За първите 11 месеца продажбите на дребно са се повишили с 16.4%, до 8.02 трлн. юана.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg