Продажбите на нови автомобили в Европа със спад от 16% през август

313
Продажбите на автомобили в Европа са паднали с 16% през август, информира Bloomberg. Това е спад в четвърти пореден месец, а по-високите цени на горивата и забавянето на икономиките намаляват търсенето на автомобилите на General Motors Corp. и Toyota Motor Corp.

Общо 805 839 нови автомобила са били закупени в Европа през август, в сравнение с 955 318 броя година по-рано. Това е и най-големият спад, откакто в статистиката са включени и данните на страните, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г.

Продажбите за първите осем месеца на годината намаляват с 3.9% на годишна база, в сравнение със спад от 2.8% за първите седем месеца. GM отчита 24-процентен спад на продажбите в Европа през август, тъй като по-скъпият бензин се е отразил на търсенето на пикапи и SUV-та.

Продажбите на автомобили от застаряващите вече модели на Toyota са паднали с 23%. Испания отчита най-голям спад в продажбите на нови автомобили – 41%. Продажбите в Източна Европа, която влияеше положително на цялостните резултати в последните месеци, намаляват с 8.7% през август.

Базираната в Париж Peugeot Citroen отчита най-голям спад в продажбите през август измежду европейските застрахователи - 19%. Германската Volkswagen AG, която е най-големият производител на автомобили в Европа, отчита намаление от 9.5%, оглавявано от 18-процентния спад в продажбите на произвеждания в Испания модел Seat.

VW е продала повече от 186 000 автомобила в Европа през миналия месец, следвана от Peugeot с почти 97 000 броя. Вторият най-голям френски производител - Renault SA, отчита спад в продажбите на нови автомобили до 72 000, докато GM и Toyota, двата най-големи автомобилни производители в света, са продали по 71 000 и 45 000 броя, респективно.

Индексът Bloomberg Europe Autos, съдържащ девет компонента, губеше 2.2% тази сутрин в Лондон. Акциите на Renault се обезцениха с 3.7%, докато книжата на Peugeot губеха 3.1% от стойността си. Акциите на Fiat паднаха с 2.7%, след като най-големият автомобилен производител в Италия отчете 12-процентен спад в продажбите през август, до по-малко от 56 000 автомобила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg