Продажбите на облигации скачат тройно през второто тримесечие

446
Продажбите на облигации скачат тройно през второто тримесечие

Компаниите, банките и правителствата са продали три пъти повече облигации през второто тримесечие, в сравнение с предходните три месеца и почти толкова, колкото преди началото на кредитната криза, предава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements).

Продажбите на облигации са нараснали до 1.1 трлн. за периода април-юни, в сравнение с 371 млрд. долара през първото тримесечие на годината, независимо от продължаващото напрежение на кредитните пазари, според банката. Продажбите на облигации в евро оглавяват увеличението, покачвайки се повече от четирикратно - до 464 млрд. долара, докато продажбите на облигации в британски паундове нарастват до рекордните 142 млрд. долара, в сравнение с 31 млрд. през първото тримесечие.

Продажбите на облигации от страна на банките са скочили почти четири пъти, в сравнение с първото тримесечие, достигайки до 827 млрд. евро, докато компаниите са удвоили своите продажби на облигации до 131 млрд. долара, според финансовата институция, която е основана през 1930 г. и действа като централна банка на световните парични власти.

Продажбите на облигации, които не са с най-високия рейтинг AAA, регистрират най-голям ръст, според доклада. Те са нараснали до 691 млрд. долара, в сравнение с 368 млрд. долара през първото тримесечие на годината. Емитентите с най-високия рейтинг също регистрират солидно представяне, като техните продажби се увеличават от 434 млрд. долара на 484 млрд. долара. Продажбите на облигации с висок кредитен риск възлизат на 11 млрд. долара, в сравнение с 2 млрд. долара за периода януари-март. Наричаните още “junk bonds” са тези облигации, които имат рейтинг под Baa3 от Moody's Investors Service и BBB- от Standard & Poor's.

Продажбите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, скачат до 188 млрд. долара през второто тримесечие, в сравнение с 52 млрд. долара за предходната четвърт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...