Продажбите на злато са се повишили до рекордно ниво от 65.3 млрд. долара през 2006 г.

638
Продажбите на злато са се повишили до рекордно ниво от 65.3 млрд. долара през 2006 г.

Продажбите на злато са се повишили до рекордното ниво от 65.3 млрд. долара през изминалата година, сочат публикувани данни на World Gold Council.
На фона на намаленото предлагане през изминалата година е било регистрирано рекордно търсене на злато в размер на 65 млрд. долара.

До рекордно ниво през изминалата година са се повишили и продажбите на златни бижута възлезли на 44 млрд. долара.

За нарастване на търсенето на благородния метал като инвестиционна алтернатива е съдействало и представянето на няколко нови фонда за инвестиции в злато, чиито запаси на благородния метал през изминалата година са възлезли на 652.5 тона, на стойност около 13.3 млрд. долара.

Появата на нови "златни фондове" е довело до спад в търсенето на златни кюлчета като инвестиционна алтернатива, което е намаляло с 18% до 214.5 тона.

Търсенето на злато за индустриални цели е нараснало през изминалата година с 5% до рекордните 458 тона, превишавайки рекорда му от 2000-та година. Електронният сектор е допринесъл за нарастване на търсенето на злато, като използването му става все по-популярно за потребителски електронни стоки, като телевизори с плоски екрани, мобилни телефони и MP3-плеъри.

Използването на злато в сектора за електронни потребителски стоки е нараснало с 11% през изминалата година до 312 тона.

Фючърсите на златото с доставка през март се търгуват към момента с понижение от 0.8 долара до ниво от 667.60 долара за тройунция.

Ръстът в цената на благородния метал през последните седмици се предопределяше до голяма степен и от поевтиняването на щатската валута спрямо останалите основни валути.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg