Проект на МОЛ за единна газотранспортна мрежа в ЦЮЕ безпокои Русия

675
В желанието си да ускори строителството на проекта за газопровод "Набуко" (Nabucco), заобикалящ Русия, унгарската компания МОЛ (MOL) предлага поне осем газотранспортни компании в Централна и Южна Европа да се обединят в Нова европейска разпределителна система (New Europe Transmission System).

Целта е да се получи кредит за строителство при изгодни условия, съобщава днес руският вестник "Комерсант" под заглавие "Унгария съединява газови мрежи", като допълва, че Европейската комисия е подкрепила инициативата.

Газпром засега не коментира, но Станислав Циганко, ръководител на департамента за международни връзки, посетил Будапеща. "Газотранспортното предприятие на МОЛ газ трансмишън (MOL Natural Gas Transmission) съобщи за намерението да се създаде на територията на Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, България и Австрия единна газотранспортна система с работно име Нова европейска разпределителна система с обща дължина около 27 000 километра, уточнява руското бизнес издание.

В проекта са поканени и други участници от региона. Вестникът пише, че Жолт Хернади, председател на съвета на директорите и генерален директор на МОЛ в поредица срещи с представители на газотранспортни компании от региона получил първи положителни отзиви и помолил концепцията да бъде предадена и на правителствата на страните.

В близко време мОл ще се свърже с акционерите и собствениците на компаниите, а преговори са планирани за началото на следващата година. Според изданието в румънската Трансгаз (Transgaz) и в българската Булгаргаз не могли да отговорят дали ще участват в проекта, но австрийската О Ем Ви (OMV) потвърдила, че знае за инициативата.

"Комерсант" пояснява, че Газпром се опитвал да сътрудничи с МОЛ през 2006 г. по проекта Южен поток (South Stream) за транспорт на газ от Русия през Турция на Балканите и от там към Австрия и Италия. Тъй като сроковете нееднократно се променяли, то газовият монополист променил първоначалния проект и решил Турция да бъде заобиколена. Така Унгария изпаднала от борда на руската газотранспортна политика.

Руски експерти коментират, че Новата европейска разпределителна система е отговор на инициативата на Газпром да обхване в пръстен Европа с газопроводите "Северен поток" (North Stream) и "Южен поток" (South Stream). Подчертава се, че при избора на маршрут за "Южен поток" всеки от вариантите преминава през България. Ако обаче тази инициатива стане факт,то Русия ще има работа не само с една неголяма транзитна страна, а с голям консорциум.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg