Професия „пиратски посредник"

1753
Професия „пиратски посредник

Сомалиец, който се занимавал преди с внос на газирани напитки и е учил само до седми клас, каза, че е спечелил стотици хиляди долари, договаряйки сделки за освобождаване на кораби с ценните им товари след пиратски атаки, пише в свой репортаж кореспондент на АП в Кения.

32-годишният мъж от Сомалия, който се представя само с псевдонима си Абди Шейх, казва, че е помогнал за освобождаването по-рано тази година на супертанкер, превозващ суров петрол на приблизителна стойност 150 милиона долара. Той твърди, че успешно е договорил освобождаването и на натоварен с оръжия украински кораб с 20 моряци на борда.

В интервюто за АП, цитирано от БТА, той се опитва да оправдае ролята си, да омаловажи факта, че си има работа с престъпници и че дейността му има съмнителен характер.

"Просто помагам на клетите моряци, попаднали в схватката между алчни пирати и егоистични собственици на кораби. Не мисля, че съм престъпник, защото не съм от нито една от двете страни", казва Шейх.

Той позволява да бъде споменат само псевдонимът му, защото се опасява от отмъщение или възможно преследване от Интерпол. Подробностите в разказите му как е посредничил не могат да бъдат потвърдени изцяло, но сомалиецът и преди е давал достоверна вътрешна информация на АП за похитени кораби, а бизнес сътрудник потвърждава участието му в преговори за откуп, пише репортерът на агенцията.

Пиратството е печеливш бизнес в Сомалия, в която няма функциониращо правителство от 1991 г. Пиратите са събрали над 100 милиона долара през последните няколко години. Международното бюро по мореплаване твърди, че морските атаки в света са се увеличили с 39% през 2009 г. до 406 случая - най-големия брой през последните шест години.

Шейх, който произхожда от Североизточна Сомалия, където са базирани пиратите, отказва да уточни колко е спечелил като посредник, но признава, че става въпрос за стотици хиляди долари. Той разказва за срещи в джипове със затъмнени стъкла, на които доверието е оскъдно. По думите му откупи от милиони долари са били спазарявани като килими на чаршията.

За първи път влязъл в този бизнес, когато негов далечен роднина потърсил помощта му за освобождаване на украинския кораб и 20-членния му екипаж, отвлечен през септември 2008 г. Нещата тръгнали и през декември 2009 г. той бил помолен да помогне за освобождаването на гръцкия петролен супертанкер "Маран Центаурус".

Пиратите поискали първоначално 9 милиона долара. Шейх, който действал като посредник между преговарящите екипи, казва, че след седмици на сноване между двете страни той посъветвал преговарящите от името на собственика на гръцкия кораб да предложат 4,5 милиона долара. По думите на Шейх пиратите отговорили: "Добавете още един милион и имаме сделка."

Близо две седмици след като сделката била договорена по телефона, самолети хвърлили непромокаеми плаващи кутии с 5,5 милиона долара. Супертанкерът бил освободен на следващия ден.

Сомалийските пирати получават близо 30 на сто от откупите, които договарят - средно по 1 до 2 милиона долара на кораб, сочи документ от 2009 г. на американската Комисия по въоръжените сили към Камарата на представителите, основан на разпит на пленен пират. 30 на сто отиват за подкупи на местни служители, 20% за група главатари, а останалите - за оръжия, муниции, гориво, храна и цигари.

Посредниците обикновено получават заплащане директно от собствениците на кораба.

Анализаторът Роджър Мидълтън от базираната в Лондон "Чатъм хаус" коментира, че средният откуп се е повишил - от 1 милион преди две години на 2 милиона миналата година. Пиратите обаче са печелили 7 милиона долара от отвлечен неотдавна кораб.

Вчера, след четири месеца и половина в плен, бе освободен танкерът "Сейнт Джеймс парк", на борда на който имаше петима българи. Засега няма информация каква сума е платила за откуп фирмата собственик.

Все още в плен са сънародниците ни на кораба "Ейшън Глори", който бе похитен по времето, когато и "Сейнт Джемс парк", както и тези на отвлечения преди няколко дни български танкер "Панега".

Днес премиерът Бойко Борисов каза, усилията за освобождаването на пленниците на последния отвлечен български танкер продължават. Когато приключи операцията, ще ви дам информация, каза премиерътпо въпроса дали вече има контакт с похитителите, съобщава Стандарт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg