Прогнозата за дефицита на САЩ намалена до 1.58 трлн. долара

404
Прогнозата за дефицита на САЩ намалена до 1.58 трлн. долара

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще намали прогнозата си за бюджетния дефицит на страната за финансовата 2009 г., до 1.58 трлн. долара, след като елиминира средства заделени за спасяването на още банки, информира Reuters.

Рекордният дефицит породи безпокойство у инвеститорите и заплашва да осуети амбициозните планове на Обама за реформа в здравеопазването и образованието и да намали обвързаността на страната с изкопаемите горива.

Проучвания показват, че дефицитът е сред основните опасения на американците, които се страхуват, че това може да доведе до по-високи данъци.

Намаляването на прогнозния дефицит се дължи на елиминирането на 250 млрд. долара, които са били заделени за евентуални спасявания на финансови институции.

Президентът Барак Обама твърди, че има признаци, че икономиката се връща към нормалното си състояние и че планът му за стимулирането й, който е на стойност 787 млрд. долара, работи, въпреки че трябва да се измине дълъг път до възстановяването.

От правителството следващата седмица ще обявят че дефицитът за тази финансова година ще достигне 1.58 трлн. долара, което е с около 262 млрд. долара по-малко от прогнозираното през май.

Още 78 млрд. долара, заделени за Федералната корпорация за гарантиране на депозитите за плащания при фалити на банки, също ще бъдат спестени, тъй като по-малък брой банки от очакваното са фалирали.

Подобрената прогноза за дефицита може да помогне на Обама от политическа гледна точка, тъй като той се опитва да пребори съпротивата на консервативно настроените в Конгреса по отношение на разходите, за да получи 1 трлн. долара за реформата в здравеопазването.

Разходната част на бюджета през тази година ще възлезе на 3.653 трлн. долара, докато приходите ще са 2.074 трлн. долара.

След намалението на бюджетния дефицит от 1.84 трлн. долара, прогнозирани през май той вече възлиза на 11.2% от БВП.

Инвеститорите се опасяват, че рекордните бюджетни дефицити ще трябва да бъдат финансирани с огромни количества държавни облигации, което може да повиши дългосрочните лихвени проценти и да попречи на устойчивото възстановяване на икономиката.

Обама обеща да намали наполовина дефицита до края на четиригодишния си мандат, но според него в момента са нужни огромни правителствени разходи за да бъде сложен край на на тежката рецесия в страната 30-те години на миналия век.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
10:08 | 20 August 2009
евала
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg