Производителността на труда в САЩ нараства повече от очакваното през 1-то тримесечие

557
Производителността на труда в САЩ нараства повече от очакваното през 1-то тримесечие

Производителността на труда в САЩ неочаквано се е ускорила през първото тримесечие на 2008 г., вследствие на това, че компаниите са намалили броя на служителите си и работните часове, за да намалят разходите в условията на най-слабия икономически растеж от седем години насам, предава Bloomberg.

Производителността на труда се е повишила с 2.2% на годишна база през първите три месеца от годината, докато повишението на показателя за последните три месеца на 2007 г. е възлизало на 1.8%, показват данни от министерството на труда. Трудовите разходи са се покачили с 2.2% на годишна база през първото тримесечие.

Намаляващите продажби и нарастващите разходи за суровини, като горива например, са принудили компаниите да намалят броя на работните часове с най-много от пет години насам през миналото тримесечие. Отслабващият пазар на труда най-вероятно ще постави ограничение на увеличението на заплатите, което е знак, че рискът увеличаващите заплати да повишат инфлацията е малък.

Икономистите прогнозираха, че производителността ще нарасне средно с 1.5% на годишна база през първото тримесечие.

Производителността измерва колко произвеждат работниците във всеки един работен час. По принцип, когато икономиката се забавя, компаниите свиват производството, наемането на нови служители и други разходи, за да увеличат производителността и да намалят разходите.

Щатската икономика е нараснала с 0.6% на годишна база през първото тримесечие на тази година. През последните две тримесечия темпът на растеж е бил най-слаб от последните шест месеца на 2001 г., когато икономиката беше в рецесия, досега.

Работните часове са паднали с 1.8% на годишна база през първата четвърт на годината, най-много от първото тримесечие на 2003 г. досега.

Работодателите в САЩ намаляваха броя на служителите във всеки един от последните четири месеца, като броят на съкращенията възлиза на 260 000 от началото на годината.

Заплащането за всеки заработен час е нараснало с 4.4% на годишна база през първите три месеца на годината. Почасовото заплащане обаче е намаляло с 0.7% през годината, приключила на 31 декември, което е най-слабото представяне от почти 13 години. По тази причина икономистите прогнозират, че потребителските разходи, които съставляват повече от две трети от икономиката, ще се забавят през следващите месеци.

Средното почасово заплащане в САЩ е нараснало с 0.1% през април, най-малкото увеличение през последните шест месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg