Производителността в САЩ най-висока от четири години насам през третото тримесечие

480
Производителността в САЩ най-висока от четири години насам през третото тримесечие

Производителността на щатските работници през изминалото трето тримесечие се е повишила с най-висок темп от четири години насам, като в същото време е намалял е натискът за повишение на заплати.

През изминалото тримесечие производителността се е увеличила с 6.3% на годишна база, което е и най-голямото й тримесечно покачване от лятото на 2003 година и е значително над средните очаквания на анализаторите.

За сравнение средните очаквания на анализаторите бяха за повишение от 4.9% на производителността за периода.

В същото време разходите за заплати са спаднали с 2% за тримесечието, което от своя страна е най-голямото им понижение от четири година насам.

Комбинацията между растящата производителност и намаляващи разходи за заплати се очаква да успокои притесненията на инвеститори и анализатори за инфлационен натиск, което по-лесно ще позволи на Фед да намали нивото на краткосрочните лихви при следващото си заседание, което ще се проведе на 11 декември.

Ако Фед намали лихвите това би било третото понижение за настоящата година. Първото такова, от половин процентен пункт, дойде изненадващо за пазара. На следващото си заседание, резервът ги понижи с 25 базисни пункта.

През третото тримесечие щатската икономика отбеляза изненадващо повишение от 4.9% на годишна база, което е най-голямото от четири години до сега, но през настоящото четвърто тримесечие се очаква ръстът да възлезе на 1.5%, сочат прогнози на анализатори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg