Производителността в САЩ силно забавя ръста си през първото тримесечие

601
Производителността в САЩ силно забавя ръста си през първото тримесечие

Производителността на щатските работници значително се е забавила през първото тримесечие на годината, посочиха изнесени днес данни.

От министерството на труда отчетоха повишение на производителността в САЩ от едва 1% на годишна база за първите три месеца, което бе значително под правителствените прогнози за повишение от 1.7%. Това бе и най-слабото повишение на показателя от третото тримесечие на миналата година, сочи още статистиката.

В същото време разходите за заплати са се повишили с 1.8% през първите три месеца на годината, или три пъти повече, в сравнение с очакваното й повишение от 0.6%.

Въпреки това обаче, повишението на заплатите за периода януари-март на тази година е било значително под отбелязаното им нарастване от 8.9% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Забавянето на производителността на работниците в САЩ е в унисон със значителното забавяне на най-голямата световна икономика, наблюдавано през последните тримесечия.

Данните могат да намалят притесненията за инфлация в САЩ и да доведат до последващо през втората половина на годината намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв, коментират специалисти.

Фед повишаваше равнището на лихвите в САЩ през последните две години, на фона на нарастващия инфлационен натиск. Силното забавяне на щатската икономика обаче и намаляването на опасността от инфлация могат да инициират тяхното понижаване през следващите месеци.

Към момента равнището на лихвите в САЩ е при ниво от 5.25% на годишна база. Днес европейската централна банка повиши равнището на краткосрочните лихви в еврозоната с 25 базисни пункта, до ниво от 4% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg