Производственият индекс на Ню Йорк с първи ръст от 2008 г.

475
Производственият индекс на Ню Йорк с първи ръст от 2008 г.

Индексът на Федералния резерв за производствената активност в щата Ню Йорк отчита ръст през август за първи път от повече от година, подсилвайки признаците че най-голямата рецесия от 30-те години на миналия век в САЩ е към своя край, информира Bloomberg.

Индексът нараства до 12.1 пункта, което е по-високо от предварителните прогнози и е първият ръст от април 2008 г., съобщиха днес от ФЕД. Стойност на индекса над нула означава, че производствената активност нараства.

Днешните данни показват, че компаниите започват отново да рестартират производствените си линии след като намалиха стоковите си запаси с рекорден темп. Икономистите прогнозират, че ръстът ще продължи през настоящото тримесечие, подпомогнат от стабилизиране в производството и жилищния пазар.

Стойността на индекса за август е най-високата от ноември 2007 г., преди рецесията да започне. Индексът беше минус 0.6 пункта през юли.

Производителите съставляват 6% от икономиката на Ню Йорк, която възлиза на 1.1 трлн. долар.

Измерителят на ФЕД на новите поръчки в щата нараства до 13.4 пункта, в сравнение с 5.9 пункта преди това. Измерителят на доставките скача до 14.1 пункта. Индексът на стоковите запаси нараства до минус 22.3 пункта от минус 36.5 пункта. Ръстът означава, че стоковите запаси намаляват с по-бавен темп.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg