Пролетна умора прекрати възхода на щатския фондов пазар

976
Пролетна умора прекрати възхода на щатския фондов пазар

Уморени от усилията, които положиха в понеделник да наваксат миналоседмичните загуби, основните щатски бенчмарк индекси останаха почти без промяна във вторник, а в последните минути от сесията дори преминаха на негативна територия.

Денят бе вял, а публикуваните икономически показатели отговориха доста точно на прогнозите на анализаторите и не успяха да пробудят особен ентусиазъм, макар че не поднесоха разочарования. Новините, долитащи от Европа, също не успяха да наклонят везните в конкретна посока, след като слабият аукцион за испански облигации бе компенсиран от по-силният от очакваното оптимизъм на френските потребители.

В САЩ, индексът на Conference Board, следящ доверието на американските потребители, падна до 70.2 пункта през март спрямо ревизирана стойност от 71.6 за февруари, но понижението не изненада Уолстрийт, който се бе подготвил за дори по-слаб резултат от 70 пункта. Нещо повече – данните всъщност се оказаха по-скоро окуражаващи, тъй като компонентата на показателя, описваща оценките на потребителите на текущата икономическа ситуация в страната, се покачи до най-високото си ниво от септември 2008 г. – 51 пункта.

По-депресиращи, но отново очаквани, бяха данните за цените на жилищата в САЩ. Индексът Standard & Poor's Case-Shiller, следящ стойността на домовете в 20 от най-големите града в страната, падна с 3.8% за януари на годишна база. Месец по-рано обаче поевтиняването бе дори по-значително – 4.1 на сто, така че инвеститорите лесно преглътнаха разочарованието и дори се поддадоха на надеждите, че пазарът на недвижими имоти започва да се стабилизира.

Оптимизмът бе подкрепен и от счетоводните резултати на Lennar Corp., които се похвалиха, че за тримесечието, приключващо на 29-ти февруари, нетните им печалби възлизат на 15 млн. долара, или осем цента на акция. Макар че резултатът бе по-слаб от отчетените 27.4 млн. долара, или 14 цента на акция, година по-рано, анализаторите не се надяваха на повече от 5 цента на акция и акциите на Lennar скочиха с 4.7% до 27.63 долара. Компонентата на S&P, следяща строителите на жилища, се покачи с 2.9 на сто.

Сред силните позиции за деня се наредиха и Pfizer, които поведоха сините чипове с повишение от 1.5% до 22.50 долара. Акциите на фармацевтичния гигант бяха подкрепени от доклад на Goldman Sachs, според който компанията обмисля да се разцепи след като продаде или отдели звената си за храни и ветеринарна помощ.

American International Group Inc. поскъпнаха с 2.1% до 29.67 долара, след като Deutsche Bank AG предвидиха, че застрахователят може да закупи обратно свои акции за 20 млрд. в следващите 12 месеца.

Walgreen Co. се покачиха с 1.3% до 34.80 долара. Най-голямата верига аптеки в САЩ изненада приятно Уолстрийт с финансовите си резултати за второто фискално тримесечие.

Opnext Inc. скочиха с 53% до 1.73 долара. Производителят на оптични компоненти за комуникационните мрежи обяви, че ще бъде придобит от Oclaro Inc. Според условията на сделката, акционерите на Opnext ще получат по 0.42 акции от Oclaro, или около 1.96 долара, за всеки свой дял от Opnext.

JDS Uniphase Corp. и Finisar Corp. напреднаха със съответно 3.3% и 3.8% до 14.79 долара и 20.14 долара, след като Jefferies & Co. прогнозираха, че двете компании може да вдигнат пазарния си дял след интеграцията на бизнеса на Opnext и Oclaro.

Въпреки че не липсваха фаворити, седем от 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня на червено. Най-слабо се представи финансовия сектор, с понижение от 1%. Акциите на Bank of America поевтиняха с 3.3% до 9.60 долара, след като Robert W. Baird понижи оценката си за компанията и даде 12 месечна прогноза за котировките по позицията от 10 долара.

Credit Suisse Group AG пък ревизира в посока надолу оценката си за частната образователна компания Apollo Group и дружеството отбеляза най-силния спад в S&P 500 – от 8.5% до 39.54 долара.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average загуби 43.90 пункта от стойността си, или 0.3%, до 13 197.73, а Standard & Poor's 500 падна с 3.99 пункта, или 0.3%, до 1 412.52. Технологично ориентираният Nasdaq Composite практически се закова на място, като се понижи с едва 2.22 пункта, или по-малко от 0.1%, до 3 120.35.

Денят като цяло премина под знака на умората, като едва около 6.1 млрд. смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 8.8% под среднодневния обем за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg