Промени в процедурата за зелена карта

2547
Промени в процедурата за зелена карта

Всяка година мечтаещите да живеят и работят в Америка пробват късмета си в лотарията за зелени карти. През 2010 обаче в процедурата за кандидатстване са въведени куп промени. Какви са те?

Над 16 милиона души са кандидатствали за зелени карти миналата година чрез американската Програма за разнообразяване на имигрантския поток, известна повече като "Лотария за зелена карта".

Регистрациите за лотарията за 2012 година започнаха на 5 октомври, и ще са възможни само до 3 ноември. До скоро времето за кандидатстване беше 60 дни, сега то е само 30 дни.


В брифинг за чуждата преса във Вашингтон Джон Уилкок от Консулския отдел на Държавния департамент съобщи, че регистрирането на кандидати чрез интернет е оптимизирало процедурите и това позволява скъсяването на сроковете.

Не чакайте писмо по пощата!

Друга значителна промяна в процедурите на лотарията е това, че спечелилите кандидати няма да бъдат известявани за резултата с писма. Те няма да получават никакви известия по пощата или чрез имейл, каза Уилкок, а ще трябва сами да търсят информация в регистрационния сайт. Това означава, че спечелилите лотарията няма да бъдат известявани с писма и за интервюта преди да си получат зелените карти. „Причината за тези промени е борбата с измамите.

Писмата, които изпращахме преди, бяха доказано лесни за манипулация от нелегитимни за лотарията лица и представляваха сериозен източник на измами", заяви Джон Уилкок.

Служителят на Държавния департамент предупреди, че кандидатстването е безплатно: „Искам да подчертая, че никой не трябва да плаща за регистрацията чрез интернет. Има сайтове, които гарантират успех в лотарията срещу плащане на известна сума, но такива твърдения са абсолютна измама", каза Улкок.

Резултатите от лотарията за 2012 година ще са известни на 1 май догодина. Уилкок поясни: „На 1 май 2011 кандидатите ще могат да проверяват нашия сайт дали са били избрани или не. Първите интервюта с избрани кандидати ще се състоят на 1 октомври 2011 година."

Най-много зелени карти за Африка

Незаконно пребиваващи в САЩ имигранти, чиито държави са в списъка на одобрените за участие в лотарията, също могат да кандидатстват. Изключени от лотарията са всички страни, които през последните 5 години са изпратили повече от 50 хиляди имигранти за САЩ. Сред тях са Бразилия, Канада, Китай, Мексико, Полша, Великобритания и ред други.

Най-голям брой зелени карти печелят кадидатите от Африка - почти 50 процента от 50 хиляди визи; след тях се нарежда Европа с над 14 хиляди зелени карти. Значително по-малък брой зелени карти печелят кандидатите от Азия и Латинска Америка.

Източник: Дойче Веле

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg