Промишленото производство в Европа намалява през юни

468
Промишленото производство в Европа намалява през юни

Промишленото производство в Еврозоната неочаквано е намаляло през юни, което предполага, че икономиката на региона може да изпита трудности с излизането от рецесията, информира Bloomberg.

Производството на 16-те държави от Еврозоната е намаляло с 0.6%, в сравнение с май, като спадът се оглавява от 4.2-процентно понижение в производството на дълготрайни стоки, съобщават от Евростат. Икономистите прогнозираха ръст от 0.3%, според проучване на Bloomberg News. Производството в Еврозоната пада с 17% на годишна база през юни.

Европейската централна банка запази основаната си лихва непроменена на 6 август на рекордно ниско ниво, след като наля милиарди евро на пазари в борбата с най-големия икономически спад от Втората световна война насам.

Икономическото доверие в Европа нараства през юли, докато производството и секторът на услугите се свиват с най-бавен темп от година насам, което предполага, че най-лошото може би е отминало.

Производството на дълготрайни стоки е намаляло с 4.2% през юни, след 1.8-процентен спад в предходния месец, показват днешните данни. Производството на капиталови стоки като заводско оборудване намалява с 0.3% в сравнение с май, когато нараства с 1%. Като цяло производството нараства с 0.6% през май или с повече от изнесените по-рано данни за ръст от 0.5%.

Икономиката на Еврозоната вероятно се е свила с 0.5% през второто тримесечие в сравнение с първото, когато икономиката отчете спад от 2.5%, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Очаква се утре от Евростат да обявят данните и за БВП.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише обяви миналата седмица, че икономиката вероятно ще остане слаба в следващите месеци, след което ще последва постепенно възстановяване и връщане към растеж през 2010 г. Банката ще публикува последните си икономически прогнози през следващия месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg