Просрочените плащания по кредити обезпечени с жилища в САЩ с най-голям скок от 1987 г.

711
Просрочените плащания на потребителите в САЩ по кредити, които са обезпечени с техните жилища, са нараснали с най-голям темп през първото тримесечие на годината от две десетилетия насам, информира Bloomberg. Това е сигнал за още по-големи проблеми в щатската икономика според Американската асоциация на банките (АBA).

Плащанията по кредити, обезпечени със собствеността на американците в техните жилища, които са просрочени за период от най-малко от 30 дена, са нараснали с 14 базисни пункта до 1.1% от всички заеми през първото тримесечие, съобщава базираната във Вашингтон ABA. Просрочените задължения по кредитни карти са нараснали с 13 базисни пункта до 4.51%, което е най-високото ниво от 2006 г. насам.

Потребителите, притиснати от по-високите цени на храните и горивата, се обръщат към револвиращи кредитни линии, за да успеят да останат на повърхността в условията на забавящата се икономика. Общо 49 000 работни места са били съкратени в страната през май, което е петото поредно месечно намаление, а безработицата нараства до 5.5%, най-големият скок от повече от две десетилетия.

Покачването на броя на просрочените задължения по кредити, обезпечени със собствеността в жилищата на кредитополучателите, е най-голямото, откакто ABA започва да събира данни през 1987 г. Броят също така достига най-високото си ниво от 11 години насам.

Потребителското доверие в САЩ е паднало през юни до най-ниското си ниво от май 1980 г. насам според индекса на Reuters и Мичиганския университет. Потребителските разходи съставляват повече от две трети от икономиката на САЩ.

Средната цена на най-разпространения бензин е достигнала 4.06 долара за галон миналата седмица, което представлява увеличение с 36%, в сравнение с година по-рано, съобщиха вчера от MasterCard Inc.

Акциите на компании като American Express, Capital One Financial Corp. и Discover Financial Services са загубили повече от една трета от цената си през последната година поради опасения, че просрочените плащания и кредитните загубите ще са по-големи, отколкото кредитните компании очакват.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg