Пшеницата поскъпна до нов 11-годишен максимум вчера

599
Пшеницата поскъпна до нов 11-годишен максимум вчера

Поскъпването на цените на суровините на световните стокови пазари, както и повишаващото се търсене, се очаква да доведат до ръст в цените на храните по света в следващите месеци.

Цената на пшеницата, търгувана на чикагската фондова борса, се повиши вчера до нов 11-годишен максимум, до ниво от 6.71 долара за бушел (25 кг.), докато тази на европейската поскъпна до 218.75 долара за тон по време на търговията й на стоковия пазар в Париж.

Цената на европейското мляко се е повишила до 5 500 евро за тон, или повишение от 86% от началото на януари. За последните пет години цената му се е повишила пет пъти.

Възходяща тенденция се наблюдава и при цената на месото. Над средните си цени за последните пет години се търгуват още соята, кафето и какаото.

Финансовото издание Financial Times публикува доклад, че най-голямата световна компания за производство на млечни продукти - френската компания Danone - е стартирала повишение на цените на продуктите си в резултат на силното поскъпване на суровините. Други компании, прибегнали до подобни действия, включват имена като Nestle, Unilever и Cadbury Schweppes.

Ръстът в цената на суровините се предопределя и от паническите покупки на хранителни продукти от страни вносителки, които се притесняват от недостиг или по-нататъшно силно повишение в цените.

Покупки на пшеница с цел запълване на резервите си са предприели страни като Мароко и Египет, които разчитат почти изцяло на внос.

Като друга причина за поскъпването на хранителните суровини се сочи непостоянното време и големите суши, довели до очаквания за слаба реколта.

Друг фактор, оказващ възходящ натиск върху цените на зърнените култури са биогоривата, за които също се отделят значителни по размер количества от реколтите.

Като проблем се сочи и фактът за наличието на милиони гладуващи хора по света. В тази насока богатите страни заделят значителни по размер средства за справяне с този проблем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg