Пшеницата приключва седмицата със значително понижение на международните борси

482
Пшеницата приключва седмицата със значително понижение на международните борси

Цената на пшеницата отбеляза в петък най-голямото си от седмица насам понижение в резултат на завишените спекулации на пазара, че фермерите ще засеят повече площи от суровината на фона на високите й цени.

Фючърсите на суровината с доставка през март отбелязаха понижение от 16 цента, или 2% до ниво от 7.705 долара за бушел по време на търговията си на чикагската стокова борса, което бе и най-голямото й понижение от 8 ноември насам.

За седмицата понижението при пшеницата възлезе на 1.8%, а от постигнатия й рекорд на 28 септември при ниво от 9.6175 долара за бушел, понижението възлиза на около 20%.

Очакванията на инвеститори и анализатори са, че в САЩ ще бъдат засети с пшеница 64 млн. акра, което би било повишение с 6% на фона на засетите през изминалата година площи.

Причина за силното поскъпване на пшеницата през настоящата година бе лошото време довело до слаби реколти, както и засиленото търсене на суровината от страна на големите страни вносителки, като Египет например.

Въпреки понижението при суровината обаче, тя все още се търгува с повишение от 64% от нивата си от началото на годината.

Слабата реколта допринесе и за това през октомври фючърсите на пшеницата да са най-активно търгуваните такива на някои от стоковите борси по света.

Силното поскъпване при цената на пшеницата се предопределя до голяма степен и от преорентирването на земеделските производители към засяването на по-доходоносни суровини, като такива от които се произвеждат биогорива например.

Високите цени на суровината допринесоха за значителното повишение при цените на храните в световен мащаб и нарастване на опасенията относно изхранването на населението по света.

Поскъпването на храните заедно с това на петрола и останалите горива значително подхранват инфлацията в световен мащаб, притесняват се още пазарните наблюдатели.

В усилията си да поощрят зърнодобива европейските регулаторни органи обявиха през септември, че ще отменят изискването си 10% от земеделската земя да не бъде засявана за резерви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg