Пушили ли са марихуана хората в древността?

2594
Пушили ли са марихуана хората в древността?

© Pexels.com

Химически остатъци от марихуана бяха открити в изгорял тамян, използван по време на погребални ритуали в планинските райони на Западен Китай някъде 500 години преди Христа.

Това може да е най-старото доказателство за пушене на канабис поради неговите свойства да замъглява ума, предава Reuters.

Находката е открита в 10 дървени съда, съдържащи овъглени камъни, намерени в осем гробници в гробището Джирзанкал, намиращо се в планинската верига Памир в китайския регион Синдзян.

Гробниците съдържат и човешки скелети и артифакти, включително арфа, използвана в древни погребални и церемонии и при жертвоприношения.


Учените са използвали метода масспектрометрия, за да идентифицират органичния материал, съхранен в съдовете. Оказало се марихуана. Тестът отговорил на вискоко съдържание на THC (тетрахидроканабинол) - основното психоактивно вещество в канабиса.

Съдържанието е било във високи количества – нещо нетипично за дивите растения марихуана, което индикира, че е използвано поради своите качества, влияещи на ума.

Яимин Янг, археолог в University of Chinese Academy of Sciences и ръководител на изследването, смята, че находката е най-ранното недвусмислено доказателство за употребата на марихуана заради неините психоактивни свойства.

"Вярваме, че тези растения са били изгаряни поради търсенето на някакъв психиактивен ефект, въпреки че растенията не са толкова силни, колкото модерните култивирани сортове“, добавя Робърт Шпенглер, директор на Палеоетноботаничните лаборатории към Max Planck Institute for the Science of Human History в Германия.

"Мисля, че не е изненада, че хората имат дълга, интимна история с канабиса, тъй като са разполагали с всички растения, които в крайна сметка се превърнали в домашни култури“, казва Шпенглер.

Високото ниво на THC повдига въпроса дали в миналото дивите растения са били толкова силни или хората още тогава са отглеждали сортове, характеризиращи се със силното си въздействие.

Това ли е наркопласьорът с най-лош късмет?Мъж от щата Илинойс беше осъден ден преди щатът да легализира марихуаната

 в миналото не се е пушила както в наши дни – чрез свиване в цигара или чрез лула, като това се е случвало по-често чрез изгарянето й в съдове, така че да се вдишва пушекът.

Канабисът - едно от най-употребяваните психоактивни упойващи вещества в света, първоначално се използва в Древна Азия като култура за производство на текстилни изделия и въжета.

Кога точно марихуаната се е превърнала в наркотик е въпрос на дебат между редица учени.

Още древногръцкият историк Херодот пише около 440 г. преди Христа, че в района на Каспийско море имало хора, които вдишват пушек от марихуана в палатки, като растението било изгаряно чрез нагорещени камъни. Откритията в Китай съвпадат с тези описания. Подобни находки има и в планината Алтай в Русия.

Откритието в Китай се намира на древния Път на коприната, подсказвайки, че старите търговски маршрути, свързващи Китай и Близкия Изток, са се използвали за разпространение на марихуаната като наркотик.

Полезна ли е марихуаната за мъжката плодовитост? Броят на сперматозоидите е по-висок при мъжете, които пушат джойнт, показват резултатите от изследване на учени от Харвард

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg