Пьотеринг: Желанието на всички е стабилност и просперитет в Косово

322
Пьотеринг: Желанието на всички е стабилност и просперитет в Косово

В началото на сесията председателят на Европейския Парламент Ханс-Герт Пьотеринг направи изявление относно обявената от косовския парламент независимост. Това решение беше очаквано и отразява волята на гражданите на Косово да вземат в свои ръце политическата и институционалната си съдба по мирен път, каза той и припомни, че преди около една година Европейският парламент подкрепи плана на Марти Ахтисаари за разрешаване на проблема със статута на Косово, но за съжаление сложните преговори, които последваха между Белград и Прищина не доведоха до задоволително решение за всички.

Председателят на Парламента изрази увереността си, че желанието на всички, включително сърби и косовски албанци, е да има стабилност и просперитет в региона. Това е и цел от първостепенно значение на Европейския съюз и нашия Парламент, подчерта той. "Нашата задача е да насърчим лидерите на Косово да поемат отговорностите си и да им сътрудничим за създаването на демократични и ефикасни политически институции - гаранти за спазването на правата и свободите на всички в рамките на едно мултиетническо Косово, което има добри отношения със съседите си", каза председателят на ЕП.

Пьотеринг приветства решението на Съвета за разполагане на EULEX в Косово, водена от Ив дьо Кермабон - ролята на мисията е да даде юридическа и полицейска подкрепа, която е необходима за един плавен преход, поясни той. Също така председателят на Парламента приветства номинирането на Питър Фейт за ръководител на мисията на ЕС в Косово. Той добави, че вярва в мъдростта на решенията, които ще бъдат взети този следобед от Съвета на министрите по външните работи.

В заключение председателят на Парламента каза, че европейската перспектива съществува за всички държави от Западните Балкани. В тази връзка е необходимо да направим "конкретни предложения както на нашите приятели от Сърбия, така и на приятелите ни от Косово в тази посока, за да преодолеят различията си през призмата на европейската интеграция", каза той.

В сряда следобед членовете на Европейския парламент ще обсъдят с Комисията и Съвета въпроса за Косово. Министърът на външните работи на Словения Димитрий Рупел ще представлява словенското председателство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg