Работодателите в САЩ, Китай, Италия, Норвегия и Испания ще наемат по-малко персонал

683
Работодателите в САЩ, Китай, Италия, Норвегия и Испания ще наемат по-малко персонал

В много от най-големите световни икономики работодателите ще забавят процеса на наемане на служители през второто тримесечие, според обзорното изследване на заетостта в световен мащаб на Manpower. Работодателите в САЩ, Китай, Италия, Норвегия и Испания вече са дали индикации, че ще привлекат по-малко служители през следващото тримесечие, в сравнение с резултатите от същото изследване през миналата година.

Обзорното изследване на заетостта на Manpower, базирано на интервюта с над 55 000 работодатели, включва резултати от пет нови държави за това тримесечие - Чехия, Гърция, Гватемала, Полша и Румъния, като по този начин общият брой на държавите в програмата на изследването достига 32. От тези нови държави полските и румънските работодатели са най-оптимистични в намеренията си да наемат персонал през второто тримесечие на 2008 г.

Най-благоприятните планове за наемане на нови служители са на работодателите в Сингапур, Индия, Перу, Румъния, Коста Рика, Аржентина, Полша, Хонг Конг, Австралия, Гърция и Южна Африка, като тези в Сингапур, Хонг Конг и Австралия съобщават най-оптимистичните си планове за наемане на служители, откакто са включени в изследването. Обратно, работодателите в Испания и Италия споделят най-слабите перспективи за заетост за следващите три месеца.

От 17-те държави, изследвани в региона на Европа, Близкия Изток и Африка, работодателите в Румъния, Полша, Гърция, Южна Африка и Норвегия са най-оптимистични относно увеличаването на заетостта в техните държави. За разлика от тях, оптимизмът за наемане на нови служители сред ирландските и испански работодатели значително е намалял от преди една година, като тази тенденция е най-силно изразена в Испания.

В Тихоокеанския регион и Азия данните показват вариращи нива на очакванията за наемане на нов персонал. Оптимизмът на работодателите се е увеличил през първото тримесечие и отпреди една година при четири от осемте държави, включени в изследването. Най-силните планове за наемане на персонал отново са представени от Индия и Сингапур, докато работодателите в Китай споделят най-слабите перспективи в региона за трето последователно тримесечие. Прогнозите за Сингапур, Хонг Конг и Австралия са най-оптимистичните, съобщени от работодателите, откакто е започнало изследването в тези държави през 2003 г.

В двете Америки, работодателите в Перу, Коста Рика и Аржентина са най-оптимистични за наемането на нов персонал през следващите три месеца, докато тези в Канада са най-песимистично настроени. В същото време работодателите в Мексико продължават да имат устойчиви и добри очаквания за наемане на нов персонал.

Обзорното изследване на заетостта на Manpower се провежда на всеки три месеца и измерва намеренията на работодателите да увеличат или намалят работния ресурс през следващото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg