Работодателите в САЩ планират рекорден ръст на заплатите през 2023 г.

789
Работодателите в САЩ планират рекорден ръст на заплатите през 2023 г.

© pexels.com

Работодателите се подготвят за най-високия годишен скок на заплатите от 15 години. Те възнамеряват да увеличат бюджетите си за заплати с 4,6% през 2023 г. Това сочи последното международно проучване на консултантската фирма Willis Towers Watson, в което са взели участие 1550 американски работодатели, съобщи CNN.

Голяма част от фирмите приписват големия скок на бюджета за заплати на два фактора - инфлацията и стегнатия пазар на труда.

При основната инфлация в САЩ, която все още е 7,7%, всяко повишение, което служителят получава под тези нива, на практика означава, че той ще печели по-малко, защото заплатата му няма да купи толкова много.


Често това, което компаниите очакват да платят повече за дадена година, и това, което в крайна сметка плащат, се различават в зависимост от пазарните условия. Тази година например 70% от организациите, анкетирани от Willis Towers Watson, казаха, че са похарчили повече, отколкото първоначално са планирали. Като цяло работодателите в крайна сметка са похарчили с 4,2% повече за заплати тази година, отколкото през 2021 г.

С колко ще се увеличат заплатите?

Работодателите възнамеряват да подходят по няколко начина, за да увеличат заплатите на служителите си през 2023 г.

21% ще преоценят общия си пакет от възнаграждения, за да си гарантират, че ще задържат служителите.

Meta съкращава 11 хиляди служители, Марк Зъкърбърг се разкайваИзпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13% от работната сила на компанията

17% ще повишат цените, а 12% планират и 12% преструктуриране и намаляване на броя на служителите.

Самото разпределение на повишението на заплатите се очаква да бъде неравномерно. Някои работници ще получат много по-висок ръст на месечното възнаграждение спрямо средното. Той ще зависи от няколко фактора - представяне и текущата пазарна оценка на работната позиция.

Очаква се новите закони за прозрачност на заплащането в САЩ да увеличат натиска за актуализация.

И както винаги, тези, чиито умения са най-търсени, вероятно ще получат най-голямо увеличение на заплатите, каза Каролина Валенсия, вицепрезидент на отдел “Човешки ресурси” в Gartner. По думите й, някои служители ще получат непропорционален дял от увеличението на бюджета за заплатите, тъй като са трудни за наемане като кадри.

Gartner очаква още по-големи увеличения на заплатите през следващата година. Тяхното проучване сред работодатели, проведено през септември и октомври, установи, че организациите в Северна Америка очакват да предложат увеличение на заплатите със средно 7%.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg