Ръст в постъпленията на фондовете на развиващите се пазари

156
Ръст в постъпленията на фондовете на развиващите се пазари

Фондовете за инвестиции в акции на развиващите се пазари са продължили да отчитат ръст в постъпленията на средства през миналата седмица, след като инвеститорите потърсиха защита от по-слабия долар, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на EPFR Global.

Фондовите инвестиращи акции на компании от сектора на суровините отчитат най-добрата си седмица от три години и половина насам.

Фондовете са привлекли 56.8 млрд. долара през 2009 г. и са на път да надминат предходното си най-добро постижение от 50 млрд. долара през 2007 г., казват от EPFR, която следи фондове управляващи активи за 10 трлн. долара в цял свят.

Фондовете инвестиращи в облигации на развиващите се пазари отчитата втората си най-добра седмица по отношение на постъпленията за периода приключил на 18 ноември, откакто EPFR започва да ги следи.

Индексът MSCI Emerging Markets, който е на път да запише третото си поредно семично повишение, е добавил 71% към стойността си от началото на годината, което е почти три пъти повече от 25-процентния ръст на индекса MSCI World.

Постъпленията към фондовете инвестиращи на развиващите се пазари нарастват поради спекулациите, че тези държави ще се облагодетелстват най-много с нарастването на износа на сурови материали и производствени стоки на фона на световното икономическо възстановяване.

Индексът MSCI Emerging Markets Index rose нарасна до 15-месечен връх от 982.43 пункта на 16 ноември. От тогава се понижил с около 1.8%.

Фондове инвестиращи в сектора на суровините, които съставляват почти три четвърти от постъпленията към всички сектори от началото на годината, са привлекли 1.34 млрд. долара за седмицата приключила на 18 ноември. Така постъпленията от началото на годината възлизат на над 13 млрд. долара, според данни на EPFR. По-високите цени на златото и други ценни метали, породени от търсенето в Китай и слабия долар, са допринесли за постъпленията, според компанията.

Доларовият индекс, който следи движението на щатската валута спрямо валутите на шест основни търговски партньори на САЩ, включително еврото, се е понижил с 1.2% от началото на месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg