Ръст в постъпленията на фондовете на развиващите се пазари

467
Ръст в постъпленията на фондовете на развиващите се пазари

Постъпленията на фондовете за инвестиции в акции на развиващите се пазари отново нарастват след шока около Дубай и са на път да запишат рекордна година, след като инвеститорите изтеглиха средствата си от щатските акции и ги насочиха към Бразилия, Китай, Индия Русия.

Фондовете на развиващите се пазари са получили с 2.3 млрд. долара повече средства отколкото са били изтеглени в седмицата до 9 декември. Така постъпленията за 2009 г. възлизат на рекордните 75.4 млрд. долара по данни на EPFR Global.

Предишните рекордни постъпления възлизат на 54 млрд. долара и са отчетени през 2007 г. Фондовите инвестиращи в облигации на развиващите се пазари са отчели 317 млн. долара постъпления, дори и на фона на опасенията, че дубайските държавни компании ще забавят плащанията по задълженията си.

Индексът MSCI Emerging Markets е на път да запише второто си понижение в последните три седмици. Индексът днес нарастваше с 0.5% до 970.09 пункта, намалявайки седмичната си загуба до 1.4%.

Фондовете инвестиращи в Азия и на световните развиващи се пазари са привлекли по над 800 млн. долара за седмицата, докато постъпленията на тези инвестиращи в акции на компании от Латинска Америка са били 410 млн. долара, според EPFR. Фондовете, които инвестира в Европа, Близкия Изток и Африка са привлекли 208 млн. долара.

Постъпленията на фондовете инвестиращи в акции на руски компании отчитат седемседмичен връх от 181 млн. долара, докато индийските фондове са привлекли 128 млн. долара, показват данните на EPFR. През тази седмица също така постъпленията на фондовете инвестиращи в Китай и Бразилия са надхвърлили 5 млрд. долара от началото на годината, според компанията.

Стойността на средствата изтеглени от фондовете инвестиращи в акции на компании от развитите пазари възлиза на 83 млрд. долара тази година, като нетният отлив на фондовете, инвестиращи в щатски акции достига безпрецедентните 75.2 млрд. долара.

Фондовете инвестиращи в японски акции са загубили 5.8 млрд. долара тази година, въпреки че тази седмица имат 85 млн. долара постъпления.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg