Ръст в продажбите на дребно и жилищата във Великобритания

599
Ръст в продажбите на дребно и жилищата във Великобритания

Продажбите на дребно във Великобритания през юли са се увеличили с 1.8 на сто на годишна основа, обяви Британският консорциум за търговия на дребно - (British Retail Consortium или BRC), цитиран от AP.

Продажбите на дребно са се увеличили с 1.8 на сто през юли спрямо същия месец на миналата година, когато продажбите бяха засегнати от променливите метеорологични условия, съобщи организацията в месечния си доклад. С отчитане на продажбите на нови магазини и търговски площи продажбите на дребно през юли са нараснали с 3.6 на сто.

Продажбите на мебели и подови покрития отчитат най-бърз растеж от май 2006 г., стимулирани от признаците за подобряване на положението на пазара на недвижими имоти.

Спадът на цените на недвижимите имоти в Англия и Уелс през юли е продължил да се забавя, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (The Royal Institution of Chartered Surveyors).

Балансът на цените на жилищата, изготвен от института, сочи увеличаване на цените спрямо предишния месец до ниво от -8.1 пункта спрямо -17.6 пункта през юни. Това е най-високото равнище от август 2007 г., когато кредитната криза за първи път достигна световните пазари.

Брутното ипотечно кредитиране във Великобритания е нараснало с 23 процента през юни спрямо май, но все още е на половина спрямо равнищата, достигнати година по-рано. Това съобщи днес британският Съвет на ипотечните кредитори.

Съветът посочи, че през юни са били изтеглени 45 000 кредита за покупка на жилища на обща стойност 5.9 млрд. лири (9.7 млрд. долара), което е повишение спрямо 36 500 кредита през май.

Икономистът от асоциацията Пол Самтър отбеляза, че ниските лихви и реалистичните цени са спомогнали за увеличаване на продажбите на жилища, но добави, че "има още време преди да достигнем нормалните равнища на активност на пазара".

През юни са били одобрени 34 000 кредита за преипотекиране. Това е с 13 процента повече в сравнение с миналия месец, но все пак е по-малко спрямо обичайното равнище на този показател. През второто тримесечие на годината са одобрени 96 000 кредита за

преипотекиране - което с 21 на сто по-малко спрямо предходните три месеца, посочва AP.

През юни обаче търговският дефицит на Великобритания се е увеличил до 6.45 млрд. британски лири спрямо 6.17 млрд. паунда през май. Икономистите прогнозираха дефицит от 6.20 млрд. британски лири.

Балансът на търговията с петрол е отчел дефицит от 315 млн. лири спрямо излишъка от 100 млн. лири през май. Общо вносът на Великобритания се е повишил с 2.2 на сто на месечна основа, което е най-силният растеж на показателя от юли 2008 г. През юни износът е нараснал с 1.4 на сто.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg