Ръст в стойността на M&A сделките през първото тримесечие

706
Ръст в стойността на M&A сделките през първото тримесечие

Сделките по сливания и придобивания (M&A) набират скорост през първото тримесечие, когато са сключени повече от 2 034 трансгранични сделки и 10 враждебни придобивания, което е сигнал за възстановяването на най-слабия пазар за сделки от шест години насам, информира Bloomberg.

Стойността на придобиванията в световен мащаб нарастват с 5%, до 498.24 млрд. долара в сравнение с година по-рано, според данни на Bloomberg.

Стойността на закупуванията на компании извън техните местни пазари се увеличават повече от два пъти до 249 млрд. долара, докато стойността на враждебните придобивания възлиза на 17.46 млрд. долара в сравнение с 4.29 млрд. долара година по-рано.

Главните изпълнителни директори на компании набират увереност на фона на ръста на фондовите пазари, а размразяването на кредитните пазари улеснява финансирането на сделките. Щатският индекс S&P 500 е нараснал с 4.9% през първото тримесечие на 2010 г., увеличавайки 23-процентния си ръст от миналата година. Лихвените проценти, намалени по време на световната икономическа криза, се намират на рекордно ниски нива в САЩ, Великобритания и Еврозоната.

Стойността на сливанията и придобиванията може да нарасне с 15-20% в сравнение с 2009, г., когато стойността им падна с 27% до 1.8 трлн. долара, което беше най-ниското ниво от 2003 г.

Враждебните придобивания през тази година също се очаква да се увеличат, тъй като компаниите имат достъп до капитали, което им позволява да плащат за сделките в брой.

Компаниите, извършващи придобивания, са плащали средно с 20% над пазарната цена на придобиваните компании през първото тримесечие, в сравнение с 31.44% над пазарната цена през същия период година по-рано, показват данни на Bloomberg. Спадът е сигнал за завръщането към по-нормалните условия на пазара.

Пазарът на придобиванията се възстановява, но по бавно в сравнение с възстановяването след спада през 2003 г. Стойността на придобиванията през първото тримесечие на 2004 г. скача повече от два път в сравнение с първото тримесечие на 2003 г.

Стойността на придобиванията в САЩ нараства с 33% до 250.5 млрд. долара през първото тримесечие, докато стойността на придобиванията, в които са участвали азиатски компании, е нараснала повече от два пъти до 185.5 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

Стойността на придобиванията от страна на европейски компании остава без промяна на ниво от 185.7 млрд. долара през първите три месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg