Ръстът на БВП на САЩ ревизиран надолу до 1.8%

780
Ръстът на БВП на САЩ ревизиран надолу до 1.8%

Икономическият растеж на САЩ през третото тримесечие на 2011 г. е бил по-малък от първоначално обявеното, вследствие на рязък спад в разходите за здравеопазване, информира Reuters.

По-големите бизнес инвестиции и понижение на стоковите запаси обаче сочат към ръст на икономическата активност през настоящото тримесечие.

Също днес стана ясно, че първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ отчитат поредния си седмичен спад. Броят на молбите намалява до 364 000, което е най-ниското ниво от повече от три години.

БВП на САЩ е нараснал с 1.8% на анюализирана основа през третото тримесечие, показаха днес окончателните данни на Министерството на търговията. Предишните данни бяха за 2% ръст на икономиката.

Очакванията на икономистите бяха, че икономическият растеж днес няма да бъде ревизиран. Въпреки че разходите за здравеопазване падат с 2.2 млрд. долара, харчовете за дълготрайни стоки са били по-големи от първоначално обявеното, което е признак за запазването на апетита на домакинствата към потребление.

В същото време броят на първоначалните молби за помощи при безработица пада през миналата седмица до най-ниското си ниво от април 2008 г.

През миналата седмица броят на молбите е намалял с 4 000. Това е третото поредно седмично понижение. Четириседмичната средна стойност, която изглажда седмичните колебания, намалява до 380 250, което е най-ниското й ниво от юни 2008 г. Тя пада в 11 от последните 13 седмици.

Към 3 декември, общо 7.150 милиона души в САЩ са получавали някакъв вид помощ за безработица, което е с 299 738 по-малко в сравнение с предходната семдица.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg