Ръстът на печалбите на китайските компании ще продължи да се забавя

813
Ръстът на печалбите на китайските компании ще продължи да се забавя

Индустриалните компании в Китай се очаква сериозно да забавят ръста в печалбите си, въпреки очакванията за по-нататъшни действия от страна на правителството за отхлабване на паричната политика в страната.

Нетната печалба на компаниите в Китай се повишиха с 24.4% за първите 11 месеца на годината до 737 млрд. долара, сочат данни на официалната статистика.

Наблюдава се забавяне в сравнение с темпа на ръст от 25.3% за първите 10 месеца и 27% за първите девет месеца.

Дългавата криза в Европа наранява перспективите за ръст на печалбите на индустриалните компании на втората най-голяма световна икономика.

Икономиката на Китай се очаква да се забави, което неимоверно ще се отрази и на резултатите на водещите компании в страната.

Приходите на индустриалните компании са се повишили с 28.2% и достигнаха 75.9 трлн. Юана за първите 11 месеца на годината, посочиха още изнесените данни. За сравнение, ръстът през първите 10 месеца е бил 29.1%.

През ноември е регистрирано забавяне на ръста на печалбите до 17.9%, на фона на 12.5% през октомври.

Икономиката на Китай се повиши с 9.1% през третото тримесечие, което е сериозно забавяне в сравнение с ръста от 9.5% предходното тримесечие.

В отговор на това забавяне китайската централна банка занижи размера на задължителните минимални резерви на банките за пръв път от 2008 година насам, през този месец.

Около 14.4% от банкетрите очакват по-нататъшно разхлабване на политиката на централната банка през първото тримесечие на следващата година, в сравнение с едва 3.5% през предходното тримесечие.

Маржинът на печалбите на 77-те най-големи и средно-големи китайски стоманодобивни компании се е понижил до рекордно ниското ниво от 0.47%, според статистиката.

Слабостта на китайската валута спрямо останалите основни валути също може да доведе до отлив на инвестиции от пазара на имоти в страната, което би оказало сериозно негативно въздействие на целия строителен пазара. 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg