Ръстът на щатската икономика ревизиран надолу през второто тримесечие

430
Ръстът на щатската икономика ревизиран надолу през второто тримесечие

Щатската икономика регистрира по-малък от прогнозите ръст през второто тримесечие на настоящата година, показват изнесени днес данни. Ръстът бе ревизиран на 2.8% за трите месеца между април и юни, в сравнение с предварително оповестените прогнози за ръст от 3.3%.

В основата на понижението са стоели ограничените потребителски разходи, като щатските потребители са харчили по-малко в условията на наблюдавана финансова криза, сочат данни на търговското министерство на страната.

Това бе поредното доказателство за слабост на икономиката на САЩ, предопределяща се от кризата ипотечните пазари и на пазарите на недвижимите имоти.

Прогнозираният преди около месец ръст на щатската икономика с 3.3% стана реалност след повишението й с 0.9% през първите три месеца на настоящата година.

Личните разходи, които формират около две трети от икономиката на страната, са отбелязали ръст от 1.2%, на фона на първоначалните очаквания за повишението им с 1.7%.

Потребителите са отлагали основно големите си покупки поради несигурната и напрегната обстановка, коментираха от търговското министерство на страната.

Разходите за софтуер и оборудване, които традиционно нарастват в моменти на експанзия, са регистрирали изненадващ спад от 5%, вместо очакваното повишение от 3.2% за периода. Това бе и най-голямото им понижение от началото на 2002 година, както и втория им пореден тримесечен спад.

Компаниите са намалили своите запази до 50.6 млрд. долара на годишна база през второто тримесечие, което отново бе повече от очакванията преди месец за 49.4 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...