Ръстът на щатската икономика ревизиран надолу

803
Ръстът на щатската икономика ревизиран надолу

Ръстът на щатската икономика за тази и следващата година бе занижен от Националната Асоциация на Икономистите в САЩ. От там очакват икономиката да нарасне с 1.7% през тази, на фона на прогнозите от 2.8% през май.

За следващата година от групата предричат ръст от 2.3% за водещата световна икономика, на фона на 3.2% при предходните очаквания.

Пред основните предизвикателства за икономиката са високото ниво на безработица, както и повишаващите се цени на бензина. Трудностите свързани с природните бедствия в Япония и дълговата криза в Европа, са други фактори съдействащи за очакваното забавяне на щатския ръст.


На страната се очаква да продължи да тежи и рекордния й дефицит, който създава допълнителна несигурност, за това какви мерки може да предприеме правителството за по-нататъшно стимулиране на икономиката.

Докладът на асоциацията описва основните проблеми пред щатската икономика, която според много специалисти е в реална опасност от изпадане в рецесия.

Последното до голяма степен може да зависи и от това, дали планът на Барак Обама на стойност 447 млрд. долара ще бъде приет от Конгреса.

Поради очакванията за слаб ръст, от асоциацията не очакват значително подобрение на заетостта и безработицата. За тази година безработицата се очаква да възлезе средно на 9%, а през следващата да се понижи леко до 8.7%.

През май очакванията бяха за 8.7% безработица през тази и 8.2% през следващата година.

Заетостта се очаква да възлезе на 124 000 средно на месец, вместо прогнозираните по-рано 190 000, а през следващата да се повиши до 162 000, вместо да нарасне с 202 000.

Икономиката трябва да добавя поне по 250 000 работни места на месец, за да се ускори темпа на повишение.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg