Ръстът в продажбите на лекарства с предписание намалява

925
Ръстът в продажбите на лекарства с предписание намалява

Ръстът на приходите от продажби на лекарства с лекарско предписание в световен план вероятно ще намалее до 4 и 6% през следващата година, което ще е най-ниското му ниво поне от десетилетие, показват прогнози.

IMS Health, която следи продажбите на лекарства с лекарско предписание в 220 държави, изтъква като причини нарасналите продажби на генерични лекарства, световната рецесия и други фактори.

Ръстът в продажбите в САЩ се очаква да бъде около 5%, или по-голям в сравнение с миналата година, според петгодишната прогноза на IMS. Прогнозата на компанията обаче е по-добра в сравнение с тази отпреди няколко месеца и новите данни показват, че глобалните продажби на лекарства с предписание могат да достигнат 1 трлн. долара годишно през 2013 г.

Една пета от ръста на продажбите във фармацевтичния сектор ще дойде от Китай, където фармацевтичният пазар расте с повече от 20% всяка година, според IMS. До 2013 най-многолюдната страна в света трябва да стане и третият най-голям пазар за лекарства след САЩ и Япония с около 80 млрд. долара продажби през 2013 г. Китай се намираше на 10 място само преди шест години.

От IMS прогнозират, ръст в световните продажби от между 4 и 7% годишно в периода до 2013 г.

Вследствие на кризата разходите на пациентите са ограничени особено в страни като Русия, Мексико и Южна Корея, където хората плащат директно за голяма част от здравните си грижи. Кризата е имала по-малък ефект върху продажбите в страните с национални планове за здравеопазване като Япония, Германия и Испания.

Основна причина за очаквания спад в ръста на продажбите е конкуренцията от страна на генеричните лекарства (направени от активни субстанции, които вече са излезли от патент) в последните години. Някои лекарства, които се радваха на силни продажби вече изгубиха защитата, която патентите им предоставяха, след което продажбите им намаляха с навлизането на генеричните лекарства. Тази тенденция ще се засилва в следващите пет години.

В този период продукти на стойност 137 млрд. долара ще излязат от патент особено през 2011 и 2012 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg