Растящата кредитна задлъжнялост на американците се превръща в сериозен проблем

700
Растящата кредитна задлъжнялост на американците се превръща в сериозен проблем

Мнозинството от притежатели на кредитни карти в САЩ успяват своевременно и точно да изплащат задълженията си. Те нямат проблеми и ценят предимствата, които им дават широкоразпространените в страната кредитни карти.

Медалът има обаче и обратна страна. Тя се изразява в това, че милиони американци все повече затъват в дългове и често пъти нямат никакъв шанс да ги върнат обратно. Те попадат в един водовъртеж от нови и стари дългове, от който няма излизане.

Според икономисти в най-голямата световна икономика има все повече семейства с ниски доходи, млади семейства, както и семейства от малцинствата, за които лавината от нарастващи дългове се оказва сериозен проблем. Проблемът се крие в банковите такси за кредитните карти, които са изключително високи и които много лесно докарват ситуацията извън контрол.

При това тези практики на банките са легални – те са в правото си да взимат повече или по-малко лихви за дълговете, както и банкови такси.

Всичките тези условия са записани, но в онази част, която е отпечатана с най-ситните букви, а често и на такъв сложен език, че не всички са в състояние да го разберат. Затова едно от исканията на експертите, които се ангажират със защитата на потребителите е, договорите за кредитните карти да са по-прозрачни и лесно разбираеми.

Междувременно с този проблем се занимават и политиците във Вашингтон. В първото изслушване пред Сенатската Комисия, посветено на банковите практики, свързани с кредитните карти, Председателят на комисията се спира на факта колко бързо нарастват дълговете, когато се вземат в предвид и наказателните такси и лихви за просрочени плащания.

Много често длъжниците нямат лична вина - например при неочаквана загуба на работното място или болест. Тогава дълговете растат неимоверно бързо и то без потреблението на луксозни стоки - в подобни случаи невъзможно се оказва даже плащането на наема, покриването на лекарските хонорари, таксите за училище на децата и други насъщни нужди.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg