Разединение в ЕС по енергийните въпроси

403
Разединение в ЕС по енергийните въпроси

Днес в Люксембург министрите на енергетиката от Европейския съюз ще обсъждат плановете на Европейската комисия всички електропреносни мрежи в общността или да бъдат продадени, или да бъдат предадени на независим разпоредител, съобщава „Дойче Веле”.

Според федералния министър на икономиката на Германия Михаел Глос осемте държави, които до момента се противопоставят на плановете на комисията, ще успеят да се наложат. Освен Германия това са още Франция, Австрия, Люксембург, Гърция, България, Латвия и Словакия. Заедно те имат възможност да се наложат срещу намеренията на комисията, тоест предложението не би могло да бъде одобрено при тяхната съпротива.

По данни на дипломатически източници осемте се ползват и с неформалната подкрепа на Чехия и Унгария. Глос изтъкна, че не би трябвало държавите принудително да се подчиняват на поисканата от комисията процедура, сходна с експроприацията. Съвсем друга би била ситуацията, ако собствениците продават своята собственост доброволно. Министърът добави, че би приветствал установяването на по-голяма конкуренция. "Решаващото е, в мрежата да постъпва по-голямо количество енергия, и то най-вече от различни източници", каза той.

Същевременно министър Глос отправи към Европейската комисия упреците в осъществяването на "непрозрачни" сделки. Чрез "мрачни заплахи" тя оказвала влияние на концерните, настоявайки за прокарването на своята линия за отделяне на производителите на енергия от разпространението й. Визиран бе случаят с концерна RWE, който току-що се раздели с газопреносната си мрежа. "Твърди се, че ако не стане това и това, ще се наложи да се платят възлизащи на милиарди глоби", изтъкна критично министърът. Ако обаче предприятията са извършили правни нарушения, потребителите трябва да имат правото да знаят за това.

Напомнено бе и че непосредствено неотдавна, отново преди заседание на министрите от ЕС, електроконцернът Е.ОН обяви готовност да продаде електропреносната си мрежа под заплахата от санкции за нарушение на правилата на конкуренцията. "Всичко се върши в една сива зона", обобщи по този повод Глос. Според федералното правителство мотивите, с които Европейската комисия иска разделяне на производството от разпределението в електроенергетиката, няма непременно да доведат до стимулиране на конкуренцията.

Германия е на мнението, че изборът трябва да бъде направен свободно, като по този начин би могло да се стигне до дори по-голяма независимост на разпределителните дружества под шапката на концерна. Министърът на икономиката Глос каза и че би приветствал създаването на единно европейско разпределително дружество, в което да се обединят мрежите на различните предприятия. "Този път може да бъде приветстван, ако е избран от засегнатите собственици", заяви Глос, който обаче твърдо отхвърля държавното участие в подобно дружество.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg