Разходите по спазване на законите против пране на пари над очакванията

361
Разходите по спазване на законите против пране на пари над очакванията

Спазването на законите против пране на пари се е оказало много по-скъпо, отколкото банките са очаквали, като някои от тях все още не покриват всички изисквания, сочи ново изследване на Кей Пи Ем Джи, цитирано днес от АП.

В банките по света се наблюдава увеличение на разходите си по спазването на тези закони средно с 58 процента за последните три години, което е повече спрямо предходните три години и над 43-те процента, които банките прогнозираха през 2004 година, сочат данни от изследването.

Сред шестте региона, които са включени в изследването, банките от Северна Америка са отчели най-голямо увеличение на разходите - 71 процента за последните три години. На второ място е регионът на Близкия Изток и Африка с увеличение от 70 процента.

В Европа разходите на банките са нараснали с 58 процента; в Азия - с 37 процента; в Централна и Южна Америка - с 59 процента; и в Русия - с 60 процента.

Най-много средства са изразходвани за закупуване на технологични системи и за наемане на опитен персонал, който да следи трансакциите, се отбелязва в изследването, което не измерва доларовото изражение на разходите.

Представители на Северна Америка са посочили в анкетата своята прогноза за увеличение на разходите с 28 процента през следващите три години. В световен мащаб се очаква тези разходи да нараснат с 34 процента в следващия период от три години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg