Разходите за труд в Европа са нараснали рязко през първото тримесечие

417
Разходите за труд в Европа са нараснали рязко през първото тримесечие

Разходите за труд в Европа са нараснали рязко през първото тримесечие на годината заради увеличението на заплащането в страните от централната част на континента. Това показват публикувани днес данни на Евростат, цитирани от ДПА.

За първите три месеца на 2008 г. е отчетен номинален годишен растеж на разходите за почасово възнаграждение в Европейския съюз (ЕС) от 4.3%, което се дължи на по-високите надници в държави като Румъния, Латвия и Полша, сочат статистическите данни.

Стойността на същия показател за последното тримесечие на миналата година бе 3.6%, като сегашният резултат е отчетен на фона на опасенията за нарастващите икономически рискове, възникнали заради засилващия се инфлационен натиск.

Растежът на разходите за труд през първото тримесечие в 15-те страни, използващи еврото като обща валута, е по-нисък, отколкото в целя ЕС.

Разходите за труд в Еврозоната са нараснали с годишно темпо от 3.3% спрямо растеж от 2.9 % за предишното тримесечие, като Германия - най-голямата европейска икономика, е отчела най-ниска стойност на този показател от 1.6% - спад, в сравнение с увеличение от 1.9% за предишните три месеца.

В Латвия е отчетен най-високият растеж на разходите за труд, които са скочили с 33.3% спрямо повишение от 30.1% за последното тримесечие на 2007 г., съобщава БТА.

В Полша, най-голямата икономика в Централна Европа, този показател е нараснал с 13.9%
през първите три месеца на годината спрямо растеж от 11.2% за последното тримесечие на 2007 г.

Стойността на същия показател за първите три месеца на тази година в Литва е 26.2 на сто спрямо 20.5% за предходното тримесечие, а в Чехия и Унгария е над 10%. Румъния и България са отчели растеж на разходите за труд с около 20% за първото тримесечие, посочва ДПА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg